Posrnulo pravosuđe na ispitu

Željka Domazet

Da li će posrnulo pravosuđe BiH početi da staje na zdravije noge mogao bi pokazati i obnovljeni proces pred Apelacionim vijećem Suda BiH koji se vodi protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića.

Apelacione vijeće ima šansu da konačno javnosti ove zemlje pokaže i dokaže da žrtve zločina, bez obzira na to koje su nacionalnosti, moraju da dobiju satisfakciju, kao i zločinci isto tako, bez obzira na to da li su ove ili one nacionalnosti, zasluženu kaznu.

Ako se ima u vidu činjenica da se Orić smatra gospodarom rata u Srebrenici od početka do kraja sukoba na tim prostorima i da je, iako je suđen po blažem zakonu, njegov saborac Izet Arifović prvostepeno osuđen na deset godina zatvora, onda je sasvim sigurno prvostepena oslobađajuća presuda Oriću morala da bude srušena, jer je stajala na trulim nogama i bez ikakvog pravnog utemeljenja. Sud BiH je na ispitu i zbog toga što treba konačno da odgovori ko je kriv za ubistva više od tri i po hiljade pobijenih Srba u Podrinju i da konačno boginja pravde, makar nakon četvrt vijeka, drži tas bez ikakve pristrasnosti. Trebalo bi da se ne bi dešavalo da porodice srpskih žrtava nakon dosadašnjih sramnih presuda ne govore u očaju: “Vrištali bismo do neba”!

S druge strane pravosuđe na nivou BiH moraće debelo da se obračuna i sa lažnim svjedočenjima svih onih koji su pod različitim pritiscima ili lobiranjima svakojake vrste mijenjali iskaze i doprinijeli da se proces i protiv Orića, njegovih saboraca i slični procesi skrenu sa kolosijeka pravde i cijeli proces ode u sasvim drugom smjeru.

Svi koji su i ovlaš pratili prvostepeni proces suđenja Oriću znaju da je obilovao takvim stvarima. Nije čudna stoga ni odluka kojom je cjelokupno suđenje obnovljeno, a prvostepena presuda ukinuta.

Apelaciono vijeće Suda BiH u obnovljenom postupku protiv Orića ima priliku da ispravi greške i sve stranputice kojima je obilovao prvostepeni postupak. Ukoliko se to ne desi, ova zemlja će još zadugo biti duboko podijeljena, a život u njoj pun razdora, nevjerice i straha, koji će moći izdržati samo oni koji su zarađivali na tuđoj muci i krvi. Uostalom, zemlje građene na takvim temeljima nikada nisu ni bile dugog vijeka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana