Posrnuli “Unis”

Milijana Latinović

U Republici Srpskoj proteklih godina zauvijek su ugašene mašine nekoliko privrednih giganata koji su bili motor privrednog razvoja. U tim fabrikama hiljade radnika zarađivalo je za koru hljeba kojom su hranili porodice. Na listi onih koji su godinama odolijevali zubu propasti, koprcali se u blatu i nažalost potonuli je i derventska Fabrika cijevi “Unis” u kojoj je ovih dana otvoren stečaj.

Na “leđima” tog preduzeća, kojim se ponosila Posavina, stasala je privreda Dervente, jedne od najrazvijenijih opština u Srpskoj, sa najvećim procentom zaposlenih.

Nažalost, od nekada uspješnog privrednog subjekta, ostale su samo oronule zgrade i milionski dugovi. Ostala je i nekolicina radnika, koji su godinama istrajavali čekajući da dobiju ono što su pošteno zaradili sa svojih deset prstiju. Brojnim apelima, molbama, a kasnije štrajkovima i protestima pokušali su da na miran i dostojanstven način dobiju ono što im po zakonu pripada, ali svaki njihov pokušaj unaprijed je bio osuđen na propast, jer oni koji su povlačili konce u “Unisu” nisu imali sluha za radnike. Obećavali su im kule i gradove, ali se sve završavalo samo na praznim obećanjima.

Iako svjesni da stečaj nije dobro rješenje ni za jednu firmu, agonija u kojoj su propadali i oni zajedno sa fabrikom u kojoj su proveli radni vijek, natjerala je radnike da istraju u namjeri da na ovom propalom preduzeću definitivno osvane katanac. Nažalost, nije bilo dobre volje onih koji su trebali i mogli podići iz pepela posrnulo preduzeće.

Kada su svi digli ruke od “Unisa” zarad svog dobra i svjetlije budućnosti svoje djece učinili su to i radnici. Stečaj je jedino rješenje za probleme koji su se gomilali godinama. Samo na ovaj način radnicima bi trebalo da bude uvezan radni staž, da odu u zasluženu penziju i bar u starosti uživaju u plodovima svoga rada, kada im je sve ove godine to bilo uskraćeno. I dok u razvijenoj Evropi, kojoj i mi težimo, uveliko isplaćuju 13. platu kod nas, nažalost, mnogi ne mogu da dobiju ni onih 12 s mukom zarađenih.

Krajnje je vrijeme da se karte stave na sto i da institucije prestanu da ćute nad sudbinom “Unisa” i ostalih preduzeća kojima odavno prijeti slična sudbina. Nemamo taj luksuz da dozvolimo gašenje radnih mjesta i propadanje preduzeća. Kakva budućnost nas očekuje ako počnemo zatvarati škole i fabrike?!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana