Poslovni ambijent

Ma­ri­na Čigoja

Statistika je neumoljiva i ona kaže da ogromne obaveze preduzeća i nemogućnost naplate potraživanja predstavljaju sve veći problem.

 Novca je sve manje, a preduzeća ulaze u začarani krug u kome svako svakome duguje. Brojni prafiskalni nameti, složena javna uprava, komplikovane procedure definitivno su neki od razloga zbog kojih strani investitori sve više zaobilaze ovu zemlju. Rješenja svakako nisu jednostavna, ali određeni koraci se moraju preduzeti ukoliko se želi pomoći privredi

Poslovni ambijent u BiH daleko je od idealnog. To smo bezbroj puta do sada čuli, a to je i potvrđeno u brojnim analizama koje su radile različite domaće i međunarodne institucije.

Na to ukazuju i najnovije analize Spoljnotrgovinske komore BiH, koja navodi da su neefikasno pravosuđe, ograničen pristup finansijama i politička nestabilnost neki od najproblematičnijih faktora za poslovanje u BiH. To svakako nije iznenađenje ako znamo da sudski procesi traju godinama i ako smo svakodnevno svjedoci političkih prepucavanja u kojima deblji kraj uvijek izvuku privrednici i građani.

Statistika je, takođe, neumoljiva i ona kaže da ogromne obaveze preduzeća i nemogućnost naplate potraživanja predstavljaju sve veći problem. Novca u opticaju sve je manje, a preduzeća ulaze u začarani krug u kome svako svakome duguje.

Brojni prafiskalni nameti, složena javna uprava, komplikovane procedure definitivno su neki od razloga zbog kojih strani investitori sve više zaobilaze ovu zemlju.

Rješenja svakako nisu jednostavna, ali određeni koraci se moraju preduzeti ukoliko se želi pomoći privredi.

Republika Srpska napravila je u proteklom periodu određene pomake kada je u pitanju poboljšanje poslovnog ambijenta, a to se, prije svega, odnosi na reformu registracije, odnosno uvođenje jednošalterskog sistema registracije, koji ovaj postupak znatno pojednostavljuje i omogućava registraciju za tri dana. Pored toga, donesena su određena zakonska rješenja koja bi trebalo barem donekle da utiču na poboljšanje stanja u privredi. Između ostalih, donesen je Zakon o multilateralnoj kompenzaciji, koji omogućava prebijanje dugova i čija primjena bi trebalo da omogući smanjenje potraživanja, odnosno nelikvidnosti koja privredi predstavlja problem broj jedan.

Naravno da to nije dovoljno i da je neophodno još mnogo toga da se uradi kako bi se situacija popravila. Međutim, osim entitetskih vlada koje treba da zasuču rukave, veliki dio problema nalazi se i na nivou BiH pa se očekuju da i vlasti na tom nivou konačno počnu da rade u interesu ekonomije ove zemlje. Sve dok se na tome ne počne ozbiljno raditi, teško je očekivati značajniji priliv investicija i oporavak domaće ekonomije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana