Poslovi i troškovi

Vedrana Kulaga Simić

Institucije na nivou BiH odavno služe kao jedan od najboljih primjera za enormno trošenja budžetskog novca i to ponajviše za lična primanja zaposlenih koji su se “uhljebili” u njima. Teško da se može reći da sve rade ono za šta su osnovane i da im treba toliki broj službenika i drugih zaposlenih, jer se do sada puno puta vidjelo da neke od institucija samo postoje, troše, a malo šta korisno rade.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH “spiskala” je 12,4 miliona KM tokom prošle godine, a polovina od tog iznosa je otišla na račune zaposlenih. Istina je da ova institucija ima širok obim posla i da njeni sektori “pokrivaju” veliki dio poslova u vezi sa održavanjem raznih budžetskih korisnika, ali ipak neke stvari se moraju mijenjati.

Bilo kod samog planiranja i odobravanja budžetskog okvira ili kod raspoređivanja novca za različite namjene. Ne može pola budžeta “odlaziti” na lična primanja zaposlenih, a da se za neke poslove koji su važni za samo funkcionisanje traži novac iz drugih izvora i načina.

Služba nije mogla da završi neke od planiranih projekata jer im za to nisu bila dovoljna odobrena sredstva, ali to ne može da bude jedini izgovor. Moraju se naći neki drugi načini da se nađu sredstva potrebna za te namjene, što bi sigurno bilo moguće ako bi se smanjio broj zaposlenih.

Ovdje nije samo riječ o Službi za zajedničke poslove, jer je ona samo jedna “kap u moru” institucijama koje su na grbači budžeta BiH. Kada bi se napravila čistka i dobro analiziralo (što su predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama i više puta pominjali kao prijeko potreban potez) sigurno bi se vidjelo šta je ovoj zemlji potrebno i u koliko mjeri.

Jer nema vajde od analiziranja i prezentovanja troškova iz godine u godinu, kako se pojavljuju izvještaji o radu kao i oni o finansijskom poslovanju, ako će sve na kraju ipak ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Služba za zajedničke poslove, odnosno njen izvještaj o radu za 2012. godinu, samo je potvrdio koliko novca iz budžeta troši na nivou BiH za bruto plate i naknade zaposlenih i, nažalost, nisu jedini koji polovinu onoga što dobiju daju upravo za ove namjene. Ali, ipak je pokazala da kapitalne stvari mogu da trpe i čekaju neke bolje dane, a da plate moraju da budu isplaćene i do posljednje marke iz odobrenog budžeta.

Kako će se situacija odvijati dogodine ostaje da se vidi, kao i to da li će idući izvještaj o radu pokazati realizovane stvari od kojih će mnogi imati koristi, ili ćemo ponovo, po ko zna koji put, pažnju usmjeravati na uzaludno potrošene pare.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana