Posljednji poziv

Vedrana Kulaga Simić

BiH je od postanka na klimavim nogama, a “zasluge” za to pripadaju svima onima koji unutar njenih granica i izvan njih uporno negiraju ono što je prije 25 godina dogovoreno u Dejtonu, kada je napravljen okvir za njeno postojanje, unutar kojeg je i Republika Srpska. Da, i Republika Srpska.

Ova zemlja se godinama vrti u svom nesrećnom, začaranom krugu. I najmanji pomak ka boljem veoma brzo bude gurnut u stranu zbog političkih poteza i ciljeva koji su u rangu ludila, nezadovoljstva i histerije jer pojedinci ne mogu ni dan-danas da prihvate da je Dejton ovjerio Republiku Srpsku. Kao da je jedina zemlja, entitet, kako god, koja je nastala od postanka svijeta pa do sada i kojoj je potrebno ukinuti taj status.

Rat je bio i prošao. Dejton je došao i ostao. Umjesto da prihvatimo to što imamo, što je dovelo do odlaganja oružja i zaustavilo dalja stradanja, mi i dalje “ratujemo”. Umjesto da svako, na svim tačkama ove zemlje, pokušava da svojim radom i zalaganjem pogura BiH, sa njenim entitetima, naprijed i da bude bolje i sigurnije mjesto za život, dobar dio radi upravo suprotno. I to svjesno, namjerno i neoprezno.

Takav način djelovanja ne može donijeti ništa dobro, a u lošem se odavno već gušimo. Ali političko Sarajevo, predvođeno bošnjačkim partijama, za to ne mari. Ni najmanje, jer u njima živi i danas, četvrt vijeka nakon rata i Dejtona, žal što nisu sami unutar ovih granica ili što barem nemaju apsolutnu kontrolu nad ostalim narodima.

Dejtonski sporazum nije idealan i već je na silu mijenjan, i svaki put je to dovodilo do tenzija i usporavalo zemlju jer su nametanja dolazila izvana i od strane onih koji su od nas stotinama ili hiljadama kilometara udaljeni ili koji tek ponekad navrate turistički, te nam usput malo i zabibere. Onih koji redovno podvlače da su mir i stabilnost u BiH i na zapadnom Balkanu ključni i da čine sve da tako ostane. Stvarnost je, kada se sve sagleda, sasvim drugačija i odgovara onome “jedno misle, drugo govore, treće rade”.

O promjenama Dejtonskog sporazuma treba da se dogovaraju predstavnici dva entiteta i tri naroda jer, ma koliko puta smo to do sada rekli, mnogi to još, izgleda, nisu čuli. Ili to ne žele, što je još gora poruka narodima u BiH. Obični narod, koji se bori sa životnim problemima, želi prekid stalnih političkih tenzija, teških i uvredljivih riječi, nerealnih želja i ciljeva. Ima i među njima fanatika, a vjetar u leđa im daju političari koji se stalno grambaju za ono što su ispustili devedesetih godina. Napadi na Republiku Srpsku, i kontranapadi iz Srpske ne vode nikuda. Sve to ruši ovu zemlju, što nikome, poznavajući odnose i istoriju, ne treba ni da padne na pamet. Ni da pomisli. Budimo dobri domaćini i dobro će nam se i vratiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana