Posljednji potez

Darko Momić

“BiH tu ne učestvuje, mi se ne pitamo ništa”. Ambasador pri Ujedinjenim nacijama i bivši ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj ovim riječima je sarajevskim medijima objasnio šta je radio dok se iza zatvorenih vrata vodila “rovovska borba” o tome da li će Kristijanu Šmitu biti dozvoljeno da se obrati Savjetu bezbjednosti UN.

- Najveća rasprava se vodi oko statusa visokog predstavnika, jer se u svakoj dosadašnjoj rezoluciji koja se ticala obnove mandata EUFOR-a spominjao i visoki predstavnik. To je sada predmet rasprave, jer ga Rusija i Kina kao takvog ne priznaju i vodi se, što bi se reklo, “rovovska borba” i to vrlo žustra. BiH tu ne učestvuje, mi se ne pitamo ništa - rekao je Alkalaj.

Upravo tim riječima: “Mi se ne pitamo ništa”, Alkalaj je otkrio kakav značaj, težinu i ulogu ima BiH u geopolitičkim kretanjima, ali nije jasno zašto najviši bošnjački politički funkcioneri i gotovo cjelokupna javnost u Sarajevu odbijaju da prihvate da malim zemljama kao što je BiH najbolju zaštitu pruža poštovanje međunarodnog prava, a ne ova ili ona svjetska sila/sile. Dok god to ne prihvate, BiH će služiti kao moneta za potkusurivanje interesa “velikih”. Nažalost, gotovo sto odsto je sigurno da zadugo to neće prihvatiti i da će posljednje dešavanje u Savjetu bezbjednosti UN označiti kao “maligni ruski uticaj” iako za to ne postoji ni najsitniji, a kamoli krupan ili opipljiv dokaz i argument.

Na sreću, shvatile su to najmoćnije sile Zapada. Shvatile su da je međunarodno pravo na strani Rusije i Kine koje su tražile da se status visokog predstavnika u BiH riješi na način propisan međunarodnim pravom, odnosno međunarodnim ugovorom poznatim kao Opšti okvirni sporazum za mir u BiH ili Dejtonski mirovni sporazum. Nakon što su SAD i Velika Britanija prije nekoliko mjeseci izlobirale neprihvatanje rusko-kineske rezolucije o OHR-u, sada su prihvatile da nisu bile u pravu i da su argumenti na drugoj strani.

Ruku na srce, nije lako reći da li će rezultat njihove naknadne pameti biti ono što je juče izjavio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik - da visoki predstavnik nema više šta da traži u BiH, ali je zato potpuno jasno, a istovremeno i pravi paradoks što je za sve to najodgovorniji posljednji visoki predstavnik Valentin Incko. On će za 12 godina na čelu OHR-a ostati upamćen samo po svom posljednjem potezu - donošenju odluke o nametanju izmjena Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida.

Elem, po tome bi mogao ispasti sličan posljednjem predsjedniku Predsjedništva SFRJ Stipi Mesiću koji je takođe ostao upamćen samo po svom posljednjem potezu. Sjećate se onoga: “Ja sam svoj zadatak obavio...”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana