Posljednji krug

Vedrana Kulaga Simić

Iako su građani, odnosno birači, u BiH svoj stav o tome koga žele u vlasti u novom političkom mandatu rekli prije više od pola godine, oni kojima je to povjerenje iskazano volju naroda još nisu sproveli u djelo.

To, doduše, nije prvi put da se postizborna situacija odvija tim tempom, ali to definitivno nije smjer u kojem stvari treba da se razvijaju, posebno ako se za stolom nalaze stari znalci.

BiH je zemlja u kojoj stoje gotovo svi procesi i zato nikoga ne treba da čudi što sve više njenih stanovnika odlazi na neke druge adrese ili ozbiljno razmišlja o tom putu.

Mnogi projekti su pod upitnikom. Stalno se nešto obećava, ponavlja i na dnevni red vraćaju davno prežvakane teme o kojima nije bilo ni onda ni sada potrebnog konsenzusa i pitanje je da li će ga ikada i biti. Stalno se vrtimo u dobro znanom lavirintu u kojem je sve poznato, samo ne kako se iz njega izvući.

Svaki novi dan donese po jedan novi problem, a nismo riješili ni onaj od juče. Stalno smo zasuti kritikama i u mnogim stvarima sa razlogom jer se u ovoj zemlji ništa ne pomjera sa mrtve tačke, sem migranata koji naviru i koji su se u nekim sredinama već udomaćili, iako to ni sami nisu imali u planu kada su krenuli na put ka Zapadu. Novi migrantski talas samo što nije zapljusnuo BiH. Novi dugovi uskoro će stići na naplatu. Dogovori o važnim projektima čekaju kao što i narod čega da vidi vrijedi li ostati. O nekim stvarima i temama u ovoj zemlji nikada neće biti saglasnosti jer je previše toga različitog utkano u njene temelje. Daleko od toga da nema smisla o njima pričati i tragati za istinom, da se i ona konačno čuje, ali zarad onih koji su još ovdje jer nemaju kud ili ne žele da idu iz samo njima znanih razloga, i druge stvari treba staviti na vrh liste.

Jedan od preduslova za to je da oni koji su dobili izbore formiraju vlast i da stave tačku na izborni proces kako bi otvorili nova poglavlja važna za sve stanovnike ove zemlje kojima je najvažnije u ovom vremenu da bolje žive i da ne gledaju kako da podijele koru hljeba, a da niko ne ostane gladan.

Previše vremena je potrošeno na razgovore stranačkih delegacija o tome kako podijeliti ono što imaju na raspolaganju. Neki su čak potvrdili da su spremni da daju svoj glas da budu formirani novi resori kako bi uspjeli da zadovolje apetite. Kao da imamo sedam, a ne gotovo 77 institucija samo na nivou BiH.

Nove runde pregovora starih znalaca zakazani su za ovu sedmicu. Neki su i ocijenili da bi to mogli biti konačni, posljednji, finalni, ali situacija kod nas je, nažalost, takva da uvijek poslije posljednjeg kruga ima još jedan, dva ili čak i više. ++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana