Posljednja šansa

Milijana Latinović

Oko 2.000 “starih” studenata na oba javna univerziteta u Republici Srpskoj dobiće novu šansu da školovanje privedu kraju i konačno uzmu diplomu u ruke.

Nadležni su saglasni da Srpska ne bi trebalo više da izgubi nijednog visokoobrazovanog čovjeka i zbog toga su još jednom, tačnije šesti put do sada, izašli u susret onima koji studiraju godinama. Do produženja roka doći će izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, koje će ići u korist studenata. Rok za okončanje studija biće produžen do kraja akademske 2019/2020. godine i ta inicijativa bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ovo će, kažu, biti i posljednja šansa za “stare” studente, tako da već od danas svi oni treba da zagriju stolice i počnu spremati ispite.

Posljednja generacija ovih studenata upisana je, sada već daleke, 2007. godine. Nije da nije bilo vremena da ispiti budu privedeni kraju.

Teško je govoriti o razlozima zbog kojih je neko student deceniju, pa i duže. Vjerovatno među njima ima i onih kojima su prepreka bili finansijski ili socijalni razlozi. Neki su počeli da rade na drugoj ili trećoj godini studija zato što su tako htjeli, a sigurno ima i onih koji su morali, da bi sebi obezbijedili novac za školarinu. Takvima treba izaći u susret i pružiti priliku, iako ih je i do sada bilo mnogo. Oni će sigurno ozbiljno shvatiti ovu posljednju šansu i čvrsto je zgrabiti.

Međutim, ne treba zaboraviti da među “starim” studentima ima i onih koji nisu ni upisali fakultete da bi ih završili. Zašto je tako znaju samo oni sami. Prokockali su do sada pet dodatnih rokova i teško je ne zapitati se da li su ovaj novi uopšte zaslužili. Da su željeli da postanu akademski građani, odavno bi zasukali rukave i položili ispite. Takvi će vjerovatno i kraj iduće akademske godine dočekati na istom mjestu, s istim brojem položenih ispita u indeksu koliko imaju i danas.

Mnogi vjerovatno i namjerno odugovlače studije kako bi iskoristili brojne međunarodne programe razmjene ili stipendije koje im se nude kako bi otišli u inostranstvo. Mnogi su spakovali kofere i baš na taj način zauvijek otišli u evropske zemlje, a njihovi indeksi još sakupljaju prašinu na domaćim fakultetima. Veliki je broj “starih”studenata koji su svjesni i činjenice da to što završe fakultet u roku nije nikakva prednost na tržištu rada i da ih najvjerovatnije mjesto čeka samo na birou jer posla nema ni za mnoge koji su odavno indeks “okačili” o klin. Oni koji nemaju nijedan lični razlog da okončaju studije i ne vide nikakvu prednost u tome trebalo bi da polože ispite bar da se oduže roditeljima koji su godinama ulagali u njih i izdvajali zadnju marku za njihovu školarinu. Ako je tačna ona stara da fakultete ne završavaju pametni već uporni, posljednja šansa mogla bi biti krunisana sa 2.000 novih diploma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana