Posljednja karta u špilu

Veljko Zeljković

Dan kada bi u Cetinjskom manastiru, 5. septembra, trebalo da bude ustoličen mitropolit Joanikije, posljednja je slamka za koju se uzdrmani Milo Đukanović još uvije drži.

Najnovija bezumna hajka koja se digla oko ovog ustoličenja, jednostavno je posljednja karta iz Đukanovićevog špila, kojom on ponovo pokušava “zapaliti” fitilj i destabilizovati Crnu Goru, te se prikazati kao mesija koji će Crnogorce spasiti od nekakvog navodnog velikosrpskog hegemonizma.

Preko svojih jahača apokalipse on sada poziva “rodoljupce” i partijske podanike da pomenutog dana spriječe ovaj simbolični crkveni čin. Ponovo je na Đukanovićevoj i meti njegovih “specijalaca”, raznih Veljovića, Srpska pravoslavna crkva, ista ona crkva koja je duhovno izgradila današnju Crnu Goru. Ista ona crkva u koju je nekada odlazio i ovaj doživotni lider DPS-a, komunista po rođenju, a ubjeđenju nezajažljivi materijalista. A onda joj je okrenuo leđa, vjerujući da će nakon “formiranja” crnogorske pravoslavne crkve sebi obezbijediti doživotnu vlast, te ovu omalenu državu i do kraja pretvoriti u privatni posjed na kojem bi mogli da žive samo “prekršteni” i njegovoj ideji “odani” građani.

Takva politika već mu se obila o glavu na prethodnim izborima. Narodne litije su bile presudne. Pokušavajući da ostane u sedlu, i odveze još koji krug, on sada pokušava da napravi nekakve kontralitije koje bi predvodili Dedeićevi raspopovi i samoprozvane komite. Riječ je o očajničkom potezu ranjenog i u ćošak satjeranog lava, koji se sada počeo ponašati poput slona u staklenoj radnji. Zna on da kada bude izgubio i posljednje konce, svoju predsjedničku fotelju ubrzo će zamijeniti ne tako udobnom “optuženičkom klupom”. Morao bi tada da objasni kako se veliki broj perspektivnih preduzeća našao u rukama njegovog brata i partijskih poslušnika, bankovne račune u Švajcarskoj, sumnjive kiparske poslove i još uvijek mnogobrojna nerasvijetljena ubistva. Morao bi da se odrekne i “majbaha” vrijednog miliona evra, kupljenog od novca poreskih obveznika, ali i da kaže kako su to “škaljarci” i “kavčani” godinama operisali u ovoj zemlji, pretvarajući je na svjetskoj mapi u oazu šverca kokaina, oružja i duvana. Dok se to ne desi, ni Crna Gora neće “prodisati”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana