Posljedice suše

Marijana Miljić
Posljedice suše

Prvu štetu visokih temperatura, koje su prethodnih dana zahvatile Republiku Srpsku, najprije su osjetili poljoprivrednici širom Srpske, koji već zbrajaju gubitke i prebiru po spaljenim i uginulim biljkama.

Šteta je već ogromna, kažu oni koji su desetine dana i litara znoja uložili da bi ovo ljeto, ali i predstojeću jesen preživjeli.

Za otpatke i sparušene usjeve, milijarda maraka štete, ističu. I već se najavljuju novi, papreni cjenovnici namirnica. Gubici i manjak hrane opet će biti nadoknađeni preko leđa potrošača.

Jedno je sigurno, slijedi teška godina, ne samo za poljoprivrednike, već i za sve stanovnike Srpske, jer se, prema već oprobanoj lančanoj reakciji, može očekivati poskupljenje voća, povrća, ali i žitarica, koje će za sobom povući i nove, više cijene brašna i hljeba.

Ipak, havarija na većini njiva mogla se izbjeći, ali tek je mali broj ratara u Srpskoj svoje oranice opremio sistemima za navodnjavanje, za slučajeve, ovakvih, maleričnih godina.

Ako je vjerovati najavama, od iduće godine dio poljoprivrednog obradivog zemljišta više neće biti u milosti ili nemilosti vremenskih prilika. Naime, kreditom od 23 miliona maraka od Evropske investicione banke Vlada će platiti izgradnju sistema navodnjavanja.

Do tada, tek mali broj pronicljivijih ratara, koji su na vrijeme osiguralti svoje usjeve, neće zbrajati gubitke.

Za vlasnike tek oko pet odsto, od 250.000 hektara obradivih površina u Srpskoj, koliko je osigurano, glavobolje nema. Ovakav vid zaštite uroda kod nas još, nažalost, nije zaživio, a jedini način da smanje gubitke ratari u RS vide u vladinim subvencijama i podsticajima.

Može se očekivati da će na jesen i zimu prodavnice u Srpskoj preplaviti uvezene namirnice, kojima više niko ne može da uđe u trag. Krompir iz Egipta i meso iz Argentine zamijeniće domaće proizvode.

Da poljoprivreda vapi za reformom, znaju i golubovi na grani, samo se još nije našao onaj ko­ će zasukati rukave i presjeći lanac nelegalnog uvoza, koji će ljude edukovati svjetskim modernim trendovima obrade zemljišta, onaj ko će poljoprivredu, u zemlji koja ima idealne uslove za uzgoj gotovo svega što joj je potrebno, uzdići na nivo koji zaslužuje.

Suša i dani bez kiše tada bi bili tek nebitna stvar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana