Poslije Svena Alkalaj

Svjetlana Tadić
Poslije Svena Alkalaj

Kada se napušta određeno rukovodeće radno mjesto većina ljudi voli za sobom da ostavi organizovanu strukturu zaposlenih, sređenu papirologiju, dobar pregled svog rada i što je najbitnije dobre odnose sa svima. Tako bi to trebalo da je u normalnim državama, institucijama, među normalnim ljudima.

To u Ministarstvu inostranih poslova BiH nije slučaj. Ministar Sven Alkalaj ne da nije ispoštovao nijedno od gorepomenutih principa, nego ih je uveliko i prekršio. Ministarstvo inostranih poslova i zaposleni u njemu, sve i kada su htjeli da rade kako treba, nisu to mogli zbog opštepoznate samovolje ministra. Kad je trebalo da bude tu, on je hodao po bijelome svijetu, kada su ga pitali zašto je to tako, imao je opravdanja. Ta opravdanja su, u najviše slučajeva, bila smiješna, ali šta ćeš, ministar je ministar.

Osim što je trošio nemilice budžetske pare, ministar je zarad svojih putovanja umanjio za 30 odsto sredstva za diplomatsko-konzularna predstavništva.

Uz podršku Stranke za BiH i Stranke demokratske akcije Alkalaja u Parlamentu BiH poslanici nisu uspjeli da smijene. To je njemu bila potpuna potvrda da može da radi šta mu se prohtije. Tako je odlučio i da upražnjena mjesta u Ministarstvu popuni na kraju svog mandata.

Konkurs za prijem radnika na 14 radnih pozicija u ministarstvu zatvoren je još u julu, ali je Alkalaju trebalo tri mjeseca da pokrene proceduru prijema. Oduvijek, od početka njegovog mandata u MIP-u je bilo upražnjenih mjesta, pa je logično pitanje zašto se Alkalaj u tehničkom mandatu odlučio da ih popuni.

Odgovor znaju mnogi, pošto bi po logici stvari ovo ministarstvo u sljedeće četiri godine trebalo da vodi srpski ili hrvatski ministar, Alkalaj je odlučio da im svojim kadrom, koje će ravnomjerno rasporediti u sve sektore, koliko toliko zagorča rad. 'Ajde što prima radnike po konkursu iz juna, već što planira da raspiše i novi kojim bi, svojim budućim podanicima, na raspolaganje stavio još 35 radnih mjesta.

Upućeni kažu da Savjet ministara može da obustavi prijem radnika u MIP do izbora novog ministra. Drugi dodaju da Agencija za državnu službu svesrdno podržava Alkalajevu namjeru pa je tako već za 3. novembar zakazala prve intervjue za prvi kontingent budućih radnika.

Kako će biti, biće. Ono što će poslije Alkalaja ostati u MIP-u je stanje kakvo nijedan ministar ne bi volio da ga zatekne kada dođe. Ali i to će se desiti, i novi ministar će imati pune ruke posla, pogotovo sa "alkalajevcima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana