Poslije popisa

Vedrana Kulaga Simić

Prvi dani oktobra 2013. godine ostaće zapisani na stranicama istorije koja se bude pisala o BiH kao dani kada su među ljude ponovo izašli popisivači. Krenuli su oni tako, nakon više od 20 godina da popisuju jednog po jednog stanovnika ove zemlje.

Prvi poslijeratni popis u BiH je završen uz mnogo problema, nedoumica, kršenja procedura kao i svakodnevnih pokušaja Bošnjaka da sprovedu do samog kraja sve svoje planove za brojčanu dominaciju u BiH.

Prvi preliminarni rezultati još čekaju da budu objavljeni, a na svjetlost dana polako izlaze prvi podaci koji, kao i popis, izazivaju veliku pažnju javnosti, ali i nedoumice i čuđenja.

Postojeći podaci o broju stanovnika u Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru i Doboju pokazuju da je izgleda, nažalost, u nekim sredinama kampanja urodila plodom, u određenoj mjeri.

Jer nevjerovatno je da u sredinama u kojima je prirodni priraštaj na niskom nivou, a odlazak ljudi na prilično visokom, broj stanovnika bude veoma visok. S druge strane, u sredinama u kojima je situacija obrnuta, broj žitelja je nevjerovatno mali. A tu očigledno nešto ne štima.

Koliko je muljaže bilo na terenu tokom popisa stanovništva, domaćinstava i stanova trebalo bi da u idućem periodu pokaže postpopisna anketa, odnosno kontrolni popis koji treba da počne za nekoliko dana na području cijele BiH.

Da li će on razotkriti javnu tajnu o malverzacijama prilikom popisa u BiH, ostaje da se vidi, ali jedno je sigurno. Pokazaće da mnoge stvari  nisu bile onakve kakve su trebalo da budu.

To pokazuju već i prvi podaci koji se pojavljuju u javnosti, ali ostaje da se vidi kako će biti do kraja. Jer oni pravi podaci o tome koliko nas ukupno ima pod ovim podnebljem tek treba da budu objavljeni.

Mnoge stvari se više ne mogu popraviti, ali nadajmo se da nismo uzalud godinama čekali nešto za šta su date desetine miliona maraka, a od čega na kraju krajeva nećemo imati neke baš velike koristi.

BiH je čekala 22 godine da popisivači uzmu popisni materijal i krenu od vrata do vrata u potrazi za podacima koji treba da u budućnosti budu jedna od osnovnih osnova za strategije razvoja i programe. U prvim danima oktobra smo popisani, a sada smo na čekanju ponovo. Nova godina se polako bliži, a sa njom i prvi preliminarni rezultati popisa stanovništva u BiH. Nadajmo se da će godina, ipak, dobro početi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana