Poslanički zaključci

Željka Domazet

Na prošloj sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj se cijelog dana raspravljalo o poplavama, svaka politička stranka i gotovo svaki poslanik predložili su zaključke i svoje viđenje najboljeg i najefektnijeg izlaska iz katastrofe.

Mnogi od tih zaključaka i "eureka rješenja" debelo su iskorišćeni za predizbornu kampanju, a ljudska tragedija za ličnu promociju. Pretresalo se gdje je ko bio, ko je posjetio ugrožena područja, ko je bio na nasipima, a ko u inostranstvu i sve u svemu oni koje je iole potresla ova tragedija sa razočarenjem su konstatovali da ova zemlja zadugo neće krenuti ka oporavku kada o njoj i sudbini njenih stanovnika odlučuju svi oni koji nas na ovaj ili onaj način predstavljaju.

Mnoštvo zaključaka u kojima ni sami poslanici nisu uspjeli da se snađu proslijeđeni su Savjetu ministara na prosijavanje da bi izvršna vlast razlučila šta je od svega toga što je izašlo iz poslaničkih klupa moglo da se realizuje, a šta ne. U mnoštvu svega što je zaključivano i predlagano ima svakako i zaključaka čijom bi blagovremenom i efikasnom realizacijom ova neviđena kataklizma mogla da se ublaži i ugroženom i unesrećenom narodu da se pomogne. Među njima su svakako oni koji predviđaju prekompoziciju budžetskog novca koji bi se umjesto za bezrazložno trošenje i često nezakonito usmjeravanje mogao iskoristiti u izgradnju porušenih kuća i pokretanje posrnule i unakažene privrede.

S druge strane ima i zaključaka koji su neustavni, neprovodivi i gotovo smiješni. Mnogi od poslanika su ovu ljudsku muku iskoristili da bi predložili formiranje novih neustavnih institucija da bi se u BiH izvršila dodatna centralizacija i prenijele nadležnosti. Čuli su se prijedlozi za formiranje jedinstvenog javnog zdravstva, jedinstvenog fonda solidarnosti i nekih novih agencija i sve to uz činjenicu da se u BiH još uvijek nije detaljno pretreslo šta to pojedine institucije koje već postoje rade i da li su opravdale svoje postojanje. Uz dobru volju i kresanje bespotrebnog trošenja novca, uz solidarnost onih koji godinama za nerad primaju enormne plate i koriste koje kakve beneficije, ovoj zemlji gotovo da ne bi bila ni potrebna međunarodna pomoć koja joj već od prvog dana poplava svakodnevno pristiže.

Bez dobre volje i bez valjanog nadzora nad donatorskim sredstvima i kompletnoj pomoći koja je namijenjena nastradalom stanovništvu  uz kažnjavanje svih onih koji će i ovog puta ljudsku nesreću iskoristiti za lična bogaćenja, ova zemlja će i ovu nesreću iskoristiti kao i onu ratnu za kojekakvo formiranje istražnih komisija koje nikada neće otkriti gdje su otišla humanitarna i donatorska sredstva, a običan svijet će u svojoj muci sam tražiti izlaz i gledati kako da preživi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana