Poslanički paušal

Vedrana Kulaga Simić

Kako se najbolje može zarađivati, a ništa ili skoro ništa ne raditi, pokazuju parlamentarci na nivou BiH. Po ko zna koji put!

Apsolutni šampioni u regionu po mjesečnim primanjima, a daleko manjim rezultatima rada i prošle godine su pokazali kako se nižu cifre na platnim izvodima i kako, sa druge strane, nema puno akcije da bi se stvari postavile u realne okvire u vrijeme kada ekonomska kriza udara sa svih strana i ne bira žrtve.

Prosječna mjesečna primanja poslanika i delegata na nivou BiH dostižu i basnoslovnih 7.000 maraka i to u vrijeme kada najveći dio stanovništva jedva sastavlja kraj sa krajem i budi se sa strahom da će ga na stolu dočekati radna knjižica.

Za razliku od njih ponosni vlasnici brojnih naknada mogu da se pohvale i paušalom od 713 KM koji im pripada bez obzira na to da li su radili, odmarali ili putovali.

Koliko god se to činilo nevjerovatnim ni tu, nažalost, nije kraj nelogičnostima. Poslanički paušal, naime, nije ni zakonski precizno definisan, ali koga briga za zakon kad se uzimaju pare.

Narodne tribune ne brine ni mišljenje revizora koji im godinama skreću pažnju na paušal, a što bi uopšte onda obazirali pažnju na nevladine organizacije koje takođe upozoravaju da se ta naknada isplaćuje kako kome stigne za “obavljanje poslaničke i delegatske dužnosti”. Tako piše u internim pravilima koja omogućavaju isplatu skoro pa prosječne plate na ime paušala.

Da su parlamentarci pravi maheri kada je njihov džep u pitanju pokazuju godinama, jer pod “obavljanjem poslaničke i delegatske dužnosti” podrazumijevaju čak i godišnji odmor, pa svoj konto i za vrijeme boravka na moru podebljaju za 713 maraka. I to redom svi - i profesionalci i ostali u parlamentarnim klupama i pozicija i opozicija. I tako iz mjeseca u mjesec godišnje nakupe pola miliona maraka.

Znaju neće narod crći ni zbog toga, naučio je da mirno čita i sluša o njihovim milionima i da svake četiri godine ponovo zaokruži njihova imena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana