Poslaničke prevare

Marijana Miljić Bjelovuk
Poslaničke prevare

Većina poslanika Narodne skupštine Republike Srpske nakon godišnjih odmora sve snage je usmjerila na izbornu kampanju. Iskaču na svakom ćošku i mediju. Nema gdje ih nema. Aktivni su 24 sata dnevno. Kada bi tako bili i aktivni u republičkom parlamentu, možda bi i ovoj zemlji krenulo nabolje, ali od toga, da se ne zavaravamo, nema ništa.

Od polovine jula nisu sjeli u poslaničke klupe. I neće ni ovaj mjesec. Kao razlog za to navode praksu da ne zasjedaju u vrijeme izborne kampanje. A i kako bi? Nemoguće ih je okupiti. Raštrkali se na sve strane, na svaki ćošak Republike Srpske. Skoro polovina ih je angažovana pod šatorima na mitinzima, vuku građane i za rukav samo da za njih glasaju na predstojećim lokalnim izborima.

Traže da im ukažu povjerenje, iako bez imalo sumnje niko od njih neće onu stolicu iz republičkog parlamenta zamijeniti za onu na lokalu. Ona u parlamentu na nivou Republike daleko je bolje plaćena za razliku od one u skupštinama opština za koju se dobija, u poređenju sa ovom prvom, simbolična naknada. Najjednostavnije rečeno neće sići sa konja na magarca. Gledaju samo interes svoje partije. Da uberu glasove na fonu svoje prepoznatljivosti te da se vrate u salu najviše zakonodavne vlasti u Srpskoj da (ne)rade.

Najkraće rečeno, radi se o prevari i svojevrsnom poniženju birača, građana širom Srpske. To im je dopustio zakon, koji bi svakako trebalo mijenjati  jer ovaj sadašnji zeleno svjetlo daje za to poniženje. I to bez imalo sumnje neće uslijediti uskoro, jer se kod nas zakoni rijetko i skoro nikada ne mijenjaju ako idu u korist građana.

Neki od njih otvoreno kažu da su završili na listama za predstojeće lokalne izbore kako bi na osnovu njihovog imena stranka osvojila što više glasova. I to bez imalo protivrječnosti prihvataju, jer njima su interesi stranke ispred interesa građana. Na kraju sama partija će, kako navode, odlučiti gdje će sjediti, da li na lokalu ili na Trgu jasenovačkih žrtava. To dovoljno govori o kakvim ličnostima se radi.

Drugi navode da su angažovani cijeli septembar u izbornoj kampanji jer to od njih traže građani. Bez imalo sumnje to malo ko od građana traži. Pitanje je da li je iko i od njihovih ukućana to tražio, a kamoli neko od birača. Obična floskula sa kojom se služe oni kojima su građani dali povjerenje da ih zastupaju i predstavljaju u republičkom parlamentu.

Dakle na djelu je još jedna svjesna obmana političkih aktera, ali bolje od njih nismo ni očekivali. I na tu prevaru građani širom Srpske će po ko zna koji put nasjesti, jer će svi oni redom da se vrate u republički parlament da ubiru pozamašnu svotu novca sa leđa građana Srpske, a u lokalni parlament sješće oni kojima građani nisu dali povjerenje, odnosno nisu za njih glasali

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Američka dresura
Američka dresura
Predizborni rijaliti
Predizborni rijaliti
Kockanje zdravljem
Kockanje zdravljem
Znate l' onu našu
Znate l' onu našu
Novi izbori, stara lica
Novi izbori, stara lica
Natalitet
Natalitet
Miriše na novu krizu
Miriše na novu krizu
Vrijeme je za školu
Vrijeme je za školu
To divno fudbalsko ljeto
To divno fudbalsko ljeto
Jovan, cajke i Tompson
Jovan, cajke  i Tompson
Orvel i “Telegram”
Orvel i “Telegram”
Rafali iz Mostara
Rafali iz  Mostara
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana