Poslaničke plate

Vedrana Kulaga
Poslaničke plate

Poslanik u Parlamentu BiH sa deset godina radnog staža samo po osnovu plate i paušala u ovoj godini ima mjesečna primanja oko 5.140 maraka, što je 6,6 prosječnih plata i čak 15,4 prosječne penzije u BiH.

Primanja poslanika i delegata u Parlamentu FBiH u 2010. su 3.226 maraka, odnosno 4,1 prosječna plata ili 9,4 penzije.

Istraživanje koje je uradio Centar za istraživanja i studije (GEA) pokazalo je da najniža primanja imaju poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Vijeću naroda Republike Srpske, koja iznose 2.678 maraka, tj. 3,7 prosječnih plata ili 8,4 penzije.

Ni plate ostalih zaposlenih u državnim institucijama nisu mnogo manje.

S druge strane, mnogi stanovnici BiH o tim ciframa mogu samo da sanjaju. I da shvate kolika je zapravo privilegija biti u jednoj takvoj državnoj instituciji i odlučivati o važnim pitanjima, primati dobru platu, a istovremeno povremeno doći za govornicu ili možda nikada? Jer, činjenica je da se neki od njih nijednom nisu javili za riječ, niti su bilo šta predložili.

Sa druge strane ćutanja, nalaze se rasprave. I najboljem matematičaru bilo bi teško izračunati koliko su neki poslanici i delegati izgubili vremena na "žestoke" i bespotrebno duge, da ne kažemo frustrirajuće rasprave, koje sa dnevnim redom nisu imale ama baš nikakve veze.

Da biti poslanik ili delegat u BiH uopšte nije loše, pokazuje i podatak iz istraživanja GEA da visina poslaničke plate u drugim evropskim zemljama, koje su analizirane u izvještaju, poput Norveške, Njemačke, Slovenije, Litvanije, Belgije, pa i u Evropskom parlamentu, ni u jednom slučaju ne prelazi iznos od tri prosječne plate. Tako je i u Srbiji i Hrvatskoj.

Šta se onda dešava u BiH? Ovakav nesrazmjer između visine poslaničkih plata i životnog standarda građana u BiH ukazuje na ozbiljne probleme i nedostatke u funkcionisanju postojećih modela utvrđivanja plata u domaćim parlamentima. Naročito u vrijeme ekonomske krize, kada bi trebalo da se na svemu štedi.

Navedene činjenice ukazuju na potrebu hitne reforme postojećih sistema utvrđivanja plata domaćih parlamentaraca. Posao im nije lak, ali sigurno je da nije ni toliko "težak" da bi se obračunavao u hiljadama. Pogotovo onima koji ne rade svoj posao kako bi trebalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana