Poslanička došaptavanja

Vedrana Kulaga Simić

Situacija u Parlamentu BiH mjesecima je svakakva, samo ne onakva kakva bi trebalo da bude. Poslanici su preuzimanjem mandata, na sebe preuzeli i veliku obavezu da u parlamentarnoj sali zastupaju interese onih koji su ih i doveli u izuzetno plaćene pozicije, ali politika je, kao i u svemu, i tu uzela isuviše maha.

Posljednji primjer za to je slučaj prijave za kršenje kodeksa koju je Mladen Bosić podnio protiv Dušanke Majkić. Prijavu je "zaradila" jer je rekla da je Bosić rekao u parlamentarnom restoranu, i to nakon pada izmjena Zakona o akcizama, da je "Dodik gotov, da u RS neće biti plata ni penzija". Majkićeva je ispričala da je za to čula od kolege poslanika Damira Arnauta, ali da je pogrešno shvatila da je to izgovorio Bosić, a ne neko od poslanika SDS-a kako je Arnaut rekao. Majkićeva jeste pogriješila, ali je grešku priznala i izvinila se kolegi, a Bosić je odlučio da povuče prijavu. Takav, na prvi pogled jednostavan rasplet je, zapravo, prerastao u krajnje degutantan zaplet.

Jer, kao prvo Arnaut tvrdi da je rečenica izrečena, a Bosić da su mu njegove stranačke kolege rekle da nije. Drugo, pred komisijom koja je razmatrala Bosićevu prijavu Arnaut je izjavio da se našao pod silnim pritiscima da priča ostane samo na tome da to Bosić nije rekao, a da ne pominje ko jeste. Tvrdi i da mu je Bosić poručio, preko Mirsada Đonlagića da će u suprotnom iznijeti neke lične stvari o njemu.

Da nakon toga stvari ostanu kakve jesu ne bi smjelo nikako da se desi. Ako je priča o tome ko je šta i gdje rekao već pokrenuta, ako su zbog nekoliko riječi pojedinci došli i do "optuženičke klupe", ako se iznose tvrdnje o pritiscima i ucjenama onda stvar mora biti dovedena do kraja, a ne presječena tamo gdje pojedincima odgovara. Treba jasno utvrditi šta se desilo jer ovdje nije riječ o bezazlenim stvarima, a jasno je da neko u svemu ovome ne govori istinu.

Svako ko nešto zna treba to da i kaže, a onaj na koga se to i odnosi da jasno i glasno iznese šta ima u svoju odbranu. A ako prijetnje i ucjene postoje, nadležni treba da reaguju.

Sramota je za poslanike, ali i narod koji ih je izabrao, da im se imena provlače po skupštinskim kuloarima, da jedni druge optužuju i ucjenjuju, upiru prste jedni u druge, skrivaju prljave adute u rukavima i "ganjaju" jedni druge kao djeca po skupštinskim hodnicima i salama.

Nit poslaničkih došaptavanja mora biti prekinuta, a ko će posegnuti za makazama nije bitno. Bitno je da se desi i to što prije da bi se očuvalo ono dostojanstva Parlamenta što je ostalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana