Poslanici i delegati

Željka Domazet
Poslanici i delegati

Da su recesija i ekonomska kriza priča za malu djecu u koju više ni ona ne vjeruju pokazuju novčanici zaposlenih u administraciji zajedničkih institucija na nivou BiH.

Dokazuju to novčanici poslanika koje je narod birao, kao i novčanici onih koji se biraju u Dom naroda Parlamenta BiH koje u ovu instituciju partijskim glasovima uhljebe entitetski parlamenti.

Poslanici i delegati koje bira narod ili oni koje je narod izabrao, bez obzira na to da li radili ili ne, primaju platu i troše pare poreskih obveznika BiH među kojima je najveći broj onih koji mjesecima ne dobijaju svoje minorne plate.

Tome se svakako dodaju i druge privilegije koje iznose više od pet miliona maraka godišnje, a spiskaju se na razne naknade, putne troškove, telefone i druge izdatke koji zakamuflirani birokratskim rječnikom ostaju nepoznanica narodu.

Tome valja dodati činjenicu da svi oni koji iz prošlog saziva Parlamenta BiH novo povjerenje nisu dobili uživaju u poslaničkim platama još godinu. Takvo pravo su odredili sebi upravo oni koje smo svi mi zaokruživali na izborima i dali im povjerenje da nas zastupaju i umjesto nas dižu ruke za neke "važne" zakone i odluke.

E upravo u tim važnim zakonima i odlukama, odnosno u radu i neradu i jeste problem. Jer daleko od toga da poslanici i delegati ne treba da imaju dobre plate, jer obavljaju važan i odgovoran posao. Ali problem je u tome što su plaćeni i kada ne rade i kada ne dižu ruke. Tako će dobiti i veliku platu za dvije (zahvaljujući strankama iz FBiH) propale sjednice.

Da ironija bude veća, svaki put kada se poslanici okupe i u zgradu Parlamenta dođu iz svojih baza diljem BiH iz budžeta iscuri šest hiljada maraka koliko košta jedna parlamentarna sjednica bez obzira na to da li se na njoj donosile odluke ili ne i bez obzira na to da li imala kvorum pa se održala, ili nemala što nije rijetkost, pa se otkazala za drugi put. Predstavnici RS uzalud su upozoravali na to da nema smisla održavati sjednice ako se unaprijed zna da na njima ništa neće biti dogovoreno. Bitno je izgleda da se troše pare.

Sve dotle dok se ova oblast ne bude uredila zakonom i počeli kažnjavati po džepu svi oni koji ne budu radili za narod koji ih je birao (a zna se ko su oni) BiH će nazadovati, narod štrajkovati i gladovati, a oni koje smo birali uživati. A što i ne bi kada im je dobro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana