Poskupljenja

Marijana Miljić
Poskupljenja

Negativna iznenađenja koja se odnose na poskupljenja hrane u ovoj godini definitivno nisu manjkala i bilo ih je, što bi naš narod rekao i "za izvoz", dok su pojeftinjenja, kojih je rijetko i bilo, uglavnom bila simbolična i neprimjetna.

Tako većina stanovnika Srpske u novembru nije primijetila pojeftinjenje pojedinih proizvoda, koje nije išlo, pa ni do skromnih 30 odsto, dok su poskupljenja i te kako bila vidljiva, jer su prešla svaku granicu i rasla i do 100 odsto.

Probleme zbog vrtoglavog rasta cijena u Srpskoj ima većina domaćinstava, a najveće glavobolje visoke cijene stvaraju nezaposlenima i penzionerima, koji moraju da raspodijele dnevno od dvije do tri marke za hranu. A šta kupiti za dvije marke?

Katastrofalnu situaciju ne ublažavaju ni pekari, koji zbog straha od pada zarada, uprkos stalnom pojeftinjenju pšenice, cijenu vekne hljeba drže na više od 1,20 KM.

I tako se mjesecima kola lome na onim najsiromašnijim slojevima stanovništva, koji ćute i trpe svoju gorku sudbinu, postavljajući iz dana u dan isto pitanje trgovcu: Pa, opet poskupjelo? Zar nije i prije neki dan?!

Osim penzionera muku muče i one porodice čiji članovi rade u ugostiteljstvu, građevinarstvu, prerađivačkoj industriji, trgovini, jer se primanja u ovim oblastima kreću ispod prosječne zarade u Srpskoj, odnosno 810 maraka, dok je za namirnice u prosječnoj potrošačkoj korpi potrebno izdvojiti više od 1.300 maraka.

Zbog neprestanog rasta cijena, ljudi ulaze u minus na svojim računima, zadužuju se i pokušavaju bar na neki način da obezbijede sebi i svojoj porodici potrebnu hranu. Zaduženja, minusi prestavljaju im samo dodatnu glavobolju i muku, jer ulaze iz dubioze u dubiozu, ne znajući kako sutra i na koji način da izmire obaveze i dugovanja.

Definitivno je da je malo onih srećnika koji se sa problemima rasta cijena nisu susreli i koji mogu da priušte sebi sve što požele.

S obzirom na to da je ova godina na samom izmaku, ništa nam drugo ne preostaje nego da počnemo da kujemo planove kako da preživimo 2012.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana