Poskupljenja

Marina Čigoja
Poskupljenja

Silna prašina koja se posljednjih dana digla oko najavljenih poskupljenja većine osnovnih životnih namirnica u Srpskoj mogla bi da se počne spuštati, ako Vlada RS odluči da iskoristi ono što joj zakon omogućava i spriječi neopravdana poskupljenja i priče o novim poskupljenjima kojih su se svi uhvatili kao "pijan plota".

S obzirom na to da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u novembru prošle godine Zakon o regulisanju cijena, kojim su predviđeni kontrola i praćenje cijena od nadležnih organa na tržištu RS, te mjere neposredne kontrole cijena u slučaju značajnijih poremećaja na tržištu, jasno je da Vlada može da utiče na sve one koji pokušavaju da nerodnu godinu maksimalno iskoriste da bi povećali svoje prihode. I to treba da uradi.

Ne pamti se kada je u ovo doba godine na pijacama zeleniš bio toliko skup, a sasvim sigurno rekorder po visini cijene među povrćem je paradajz, koji se na najviše prodajnih mjesta u Srpskoj prodaje za oko tri marke po kilogramu.

Zbog takvih cijena mnoge domaćice u Srpskoj ove godine odustaće od pravljenja zimnice. Jer, kažu, iako su i cijene gotovih proizvoda papreno visoke, kada se sve zbroji, toliko a možda i više košta pravljenje domaće zimnice. Pa čemu onda vrijeme i trud? S obzirom na to da nas brzinom munje sustigne svako poskupljenje u zemljama u okruženju, treba očekivati da će i najavljena poskupljenja mesa, brašna, ulja, kafe, sokova i alkoholnih pića u Srbiji doći i do nas.

Poskupljenja najavljuju i mljekari, koji kažu da bi zbog nedostatka ovog proizvoda na tržištu od jeseni moglo da dođe do njegovog poskupljenja.

A kako će stanovnici ove zemlje uspjeti da spoje kraj sa krajem, s obzirom na to da ionako male plate ili padaju ili ostaju na istom nivou, njima, naravno, nije toliko bitno. Ali zato bi trebalo da bude bitno onima koji vode Republiku Srpsku i kojima je ostavljena mogućnost da na to utiču. Zato treba pohvaliti izjavu ministra trgovine i turizma RS Predraga Gluhakovića da su sva poskupljenja životnih namirnica bez osnova, te da će, ako se ovaj trend nastavi, Vlada intervenisati. Nadamo se tako da će neko konačno stati u kraj onima koji godinama zarađuju i bogate se na muci naroda.

Ipak, ako je suditi prema trenutnim cijenama, očekuje nas zaista duga i nimalo jeftina zima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana