Poskupljenja

Dragana Orlović

Posljedice majskih poplava još su i više nego vidljive širom Republike Srpske, a strah u mnogima probudi i najmanja kap kiše.

 Veliki broj je onih koji vode teške bitke za egzistenciju, čekaju kartice za obnovu da koliko-toliko lakše nastave da popravljaju šta se popraviti može ili kupe najosnovnije što im je voda u nepovrat odnijela.

I dok se sa zebnjom gleda u varljivo avgustovsko nebo, dešava se izgleda ono čega su se svi pribojavali - zbog slabog roda i skupog uvoza cijene su počele polako da "skaču".

Nema zabune oko toga da su cijene voća i povrća ove godine porasle i to duplo u odnosu na lani. Sada je, recimo, i limunada postala luksuz, jer je za kilogram limuna potrebno izdvojiti nevjerovatnih sedam maraka, a prošle godine koštao je 3,5 marke. I paradajz je duplo skuplji, a šljive su 50 odsto skuplje nego lani. Ništa bolje nije ni sa ostalim voćem i povrćem.

Ipak, ono što najviše zabrinjava jeste činjenica da bi već na jesen veoma lako mogle da poskupe i osnovne životne namirnice. Vremenske nepogode uništile su većinu ili cjelokupan ovogodišnji rod gotovo svih privrednih kultura, a ono što je ostalo, što je uspjelo da preživi katastrofu, nije prošlo bez posljedica pa je sve samo ne kvalitetno.

Zasadi žitarica bespovratno su izgubljeni, prinosi voća i povrća prepolovljeni, a stočni fond uništen. Ako tome dodamo tvrdnje uvoznika da je i hrana iz uvoza poskupjela  - dalji rast cijena je neminovan.

Poljoprivrednici, voćari, povrtlari i mlinari nisu nimalo optimistični kada su u pitanju prognoze o kvalitetu i cijenama na tržnicama i u trgovinama do kraja ove godine, te razočarano ističu da ih je strah i pomisliti kako će, ionako osiromašeni kućni budžeti građana, to sve podnijeti.

Teško vrijeme je pred nama, a oporavak od poplava će sporo teći, zbog čega se mora na neki način zaustaviti ili u najmanju ruku ublažiti rast cijena koji je počeo i koji bi mogao da bude ogroman, kako mnogi najavljuju ovih dana. Neopravdan skok cijena svakako se može i mora spriječiti. Ili nas sve čeka samo limun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana