Poskupljenja i gorivo

Marijana Miljić Bjelovuk

Stanovnicima Srpske, koji kubure i sa ionako niskim platama, početak ovog mjeseca donio je novu borbu sa poskupljenjima.

Po džepu su ih udarili računi pumpaša koji su u utorak istakli veće cjenovnike, koji su obrazložili poskupljenjem nafte na svjetskom tržištu otprije nekoliko mjeseci.

Sigurno će, kako to kod nas već i ide, neko od prevoznika, distributera, ali i trgovaca već idućih dana građane častiti novim poskupljenjima, jer eto za to imaju osnova. Tako je uostalom bilo i prije tri mjeseca, krajem prošle godine, kada su cijene goriva značajno povećane i to, kako je objašnjeno, zbog poskupljenja na svjetskom tržištu, koje je bilo najavljeno za početak 2017. godine. Tada je poskupio prevoz i najavljeno je da će značajno skuplja biti i sjetva, a samim tim i namirnice.

Većina se uvijek, nažalost, drži tog osnova kada je riječ o poskupljenju, dok, kada je situacija obrnuta, tada za njih ta riječ ne postoji.

I kada idu sa poskupljenjem, ono je znatno više nego što bi trebalo da bude, dok s druge strane, kada je riječ o pojeftinjenju, cijene spuste za fening-dva, a u izuzetno rijetkim situacijama za pet feninga.

Sasvim je jasno da pumpaši, trgovci, prevoznici, ali i svi ostali u nizu mudro ćute i koriste priliku slobodnog formiranja cijena da se majstorski obogate.

Građanima očigledno nije ništa drugo ostalo, nego da eto u razgovoru sa komšijom, sebi u bradu, ali i trgovcu prozbore onu čuvenu i ustaljenu rečenicu: Pa, opet poskupjelo. Dokle više?

Zbog toga, ako nam već na tržištu vlada slobodno formiranje cijena na osnovu kojeg se većina bogati, vlasti treba, ako ništa drugo, bar da apeluju na sve u lancu da prekinu sa svojom praksom bahaćenja. Daleko od toga da treba da propadnu zbog cijena kojima ne mogu da pokriju troškove, ali njihova zarada treba da bude realna.

U suprotnom, iako mislimo da ne može biti gore, biće. Građani koji su dovedeni do prosjačkog štapa, ako se nastavi ovaj tempo sa poskupljenjima, po svemu sudeći, ostaće i bez njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana