Posebni svjedoci

Darko Momić

Pozivate se na saslušanje u svojstvu svjedoka u predmetu koji se vodi pred ovim tužilaštvom protiv više osoba zbog osnova sumnje za počinjenje krivičnog djela “napad na ustavni poredak” i drugih.

Ovo se navodi u pozivu koji je Tužilaštvo BiH u petak uputilo liderima tri opozicione političke partije iz Republike Srpske ili preciznije šefovima PDP-a Branislavu Borenoviću, DNS-a Nenadu Nešiću i SPS-a Goranu Selaku. Iz poziva se ne vidi o čemu konkretno Tužilaštvo BiH vodi istragu, ali je svima jasno da se radi o odlukama sa posebne sjednice Narodne skupštine RS održane 10. decembra, sa akcentom na zaključke i informaciju o prenosu nadležnosti u oblasti odbrane i bezbjednosti.

A da se tužilac Oleg Čavka ponaša po principu “da se Vlasi ne dosjete”, vidi se iz samog poziva. On je u pozivu koji je potpisao naglasio da postoji osnov sumnje za počinjenje krivičnog djela “napad na ustavni poredak i drugih”, ne navodeći kojih to drugih, a upravo u tome leži kvaka.

Naime, član 156. Krivičnog zakona BiH pod nazivom “Napad na ustavni poredak” doslovno glasi: “Ko upotrebom fizičke sile ili prijetnjom upotrebe fizičke sile pokuša da promijeni ustavni poredak BiH ili da svrgne njene najviše institucije, kazniće se kaznom zatvora najmanje pet godina.” Time se zvaničnici Srpske na indirektan način i jako perfidno terete da “prijete upotrebom fizičke sile”, čime se praktično opravdava pisanje medija iz Sarajeva i optužbe bošnjačkih zvaničnika da se Republika Srpska sprema za sukob, iako to ima veze sa zdravim razumom otprilike koliko i autori tih tekstova i izjava - znači nimalo. Kristalno je jasno da niko od zvaničnika iz Srpske, a pogotovo narodnih poslanika koji su zaštićeni imunitetom i koji u skladu s tim imaju pravo da podignu ruku za šta god žele, ne može da bude gonjen za citirano krivično djelo iz člana 156. KZ BiH.

Zato je tužilac Čavka po gore navedenom principu u pozivu naveo samo to krivično djelo, a iza njega kao ovlaš dodao “i drugih”, za koja u stvari planira da tereti zvaničnike Srpske. A pod tim “i drugih” kriju se član 161. pod nazivom “Podrivanje vojne i odbrambene moći” koji kaže “ko u namjeri da umanji odbrambenu moć BiH omete ili dovede u opasnost njene vojne ili odbrambene mjere, kazniće se kaznom zatvora najmanje tri godine”, kao i član 162a, tj. “Protivzakonito formiranje vojnih snaga”, koji kaže da “ko protivno Zakonu o odbrani ili Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH organizuje, obučava, oprema ili mobilizuje vojnu snagu na teritoriji BiH, kazniće se kaznom zatvora najmanje pet godina”.

Elem, možda je sada malo jasnije zašto su opozicionari napustili posebnu sjednicu NSRS na kojoj su usvajani “sporni” zaključci, kao i zašto su njeni lideri u Tužilaštvo BiH pozvani samo kao svjedoci. Kao što je jasno da od onoga što tamo kažu zavisi da li će iz statusa svjedoka preći u red osumnjičenih. Nije svejedno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana