Posao za najbolje

Anita Janković-Rečević

Traženje prvog posla noćna je mora svakog diplomca koji nije politički podoban ili nema poznatog tatu, mamu ili, u najmanju ruku, tetka koji će ga progurati u okrutni poslovni svijet i obezbijediti mu koliku-toliku platu.

Budući da su takvi uvijek u manjini, onoj većini koja se bori da dobije svoju radnu knjižicu ne pomažu ni znanje, visoke ocjene, dodatna usavršavanja i raznorazni sertifikati jer iz svakog oglasa za posao vrišti ona poznata floskula “obavezno radno iskustvo”. Poslodavcima, kojima je profit jedino na umu, ne pada na pamet da u okrilju svoje kompanije zbrinu i nekog mladog čovjeka koji je tek napustio školu ili fakultet i zakoračio u svijet poslovnih ljudi. Nepojmljivo im je da nekoliko mjeseci “bace” na obuku tog uplašenog diplomca koji samo želi da radi ono za šta se školovao četiri godine, a nerijetko i mnogo duže.

U tom beznađu mladi su primorani da šalju biografije na svaki i-mejl na koji nalete i da s diplomom pod miškom lutaju od kompanije do kompanije. Iscrpljeni zbog mora odbijenica i nemogućnosti da čak i volontiraju, najčešće pristaju da rade kao konobari, trgovci, cvjećari, sezonski berači voća ili građevinci. I baš ta uzaludna potraga za poslom mnogima bude glavni okidač da zauvijek napuste svoju zemlju i sreću potraže u tuđini.

Baš zbog toga, potez Univerzitetskog kliničkog centra RS da obezbijedi posao najboljem studentu medicine u struci i tako spriječi bar jednog budućeg stručnjaka da napusti Srpsku za svaku je pohvalu. Ovaj zdravstveni centar treba da bude primjer velikim kompanijama, javnim preduzećima, ali i državi kako da motivišu mlade ljude da ostaju u zemlji i ne odustaju od kvalitetnog znanja. Da se đacima i studentima pokaže i dokaže da se višegodišnji trud isplati, da petice u knjižici i desetke u indeksu nisu samo brojke na papiru, već uspjeh za svaku pohvalu koji će im donijeti pristojno zaposlenje.

Samo na takav način, pomažući mladima, može se stati u kraj odlivu mozgova koji već decenijama nezaustavljivo “bježe” sa ovih prostora. U borbu za opstanak radnika, a pogotovo najboljih i najvrednijih studenata posebno treba da se uključe upravo zdravstvene ustanove jer su doktori prvi u redu za odlazak. Kofere bez razmišljanja pakuju i elektroinženjeri, mašinski stručnjaci, hemičari i fizičari. Baš zbog toga zapošljavanje najboljih mora postati učestala praksa, a država treba da prednjači u motivaciji mladih i bude svijetao primjer kompanijama u potrazi za talentovanim kadrom koji će im jednog dana donijeti profit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana