Posao iz snova

Svjetlana Tadić
Posao iz snova

Ko radi, ne boji se gladi. A ko radi u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine ne boji se gladi, a ni bilo čega drugog.

Zašto? Pa zato što prosječna plata zaposlenih u bh. Parlamentu, ministarstvima, institutima, direkcijama i mnogim drugim institucijama iznosi oko 2.000 maraka.

Kako? Lijepo, jer većina njih sama sebi određuje, a zatim potvrđuje visinu plate.

Zašto? Zato što nema adekvatnog zakona da ih spriječi u tome. A i zašto ne, kad su u pitanju državne pare, odnosno pare poreskih obveznika koji dok poplaćaju sve obaveze državi, često dođu u situaciju da za njih ne važi pomenuta narodna izreka s početka teksta.

Samo u prvih šest mjeseci radnicima u zajedničkim institucijama isplaćeno je oko 250 miliona maraka na ime plata i naknada. Oni koji su primali plate kažu ove godine su manje nego u isto vrijeme prošle godine. Ali, iz izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH, vidi se da su se naknade zaposlenima povećale za 8,9 odsto zbog isplaćivanja regresa za godišnji odmor. Tako radnici državnih institucija potroše na odmor iz budžeta BiH 68,8 miliona maraka, koje su u većini slučajeva zaradili oni koji imaju prosječnu platu od 800 maraka.

Iako se u Sarajevu izgradio administrativni centar u koji je planirano da se smjesti veći broj zajedničkih institucija, i dalje se plaća zakup za pojedine institucije. Za te namjene, za pola godine potrošilo se 13,6 miliona maraka. I slabi matematičari lako zaključuju da se za te pare mogla napraviti još jedna zgrada u koju bi se smjestili visokoplaćeni službenici države BiH.

Revizori i članovi Komisije za finansije kažu da se popravila finansijska disciplina u institucijama BiH. Obični građani se pitaju kako revizori mogu kontrolisati gdje se tačno potroši više od 370 miliona KM godišnje, među 10.000 radnika, kakav je slučaj u Ministarstvu odbrane BiH.

Prema planu, isti iznos, a možda i veći planira se potrošiti i u drugoj polovini ove godine na plate i naknade državnih službenika. Zna se, za zaposlene u institucijama BiH "nema zime", a za ostale, kako se ko snađe.

Dok se jednom ne smrkne, drugom ne svane!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana