Posao čeka zanatlije

Milijana Latinović

Tržište rada u Republici Srpskoj već neko vrijeme vapi za zanatlijama kojih nema ni za lijeka.

Nema, jer su školovani i iskusni majstori odavno otišli trbuhom za kruhom u bijeli svijet gdje se njihov rad cijeni i plaća pozamašnim dnevnicama u odnosu na ovdašnje.

Nema, jer se godinama unazad zanati svrstavaju u kategoriju loših poslova, a mladima savjetuje da pod svaku cijenu završavaju fakultete, budu direktori, bankari, menadžeri, ukratko gospoda u odijelima koja bez mnogo prolivenog znoja zarađuje plate koje se mjere hiljadama maraka.

Zbog takvog nakaradnog stava o onima koji u radnim odijelima, rukama prljavim do lakata, pošteno zarađuju da bi prehranili svoje porodice došli smo u situaciju da kvalifikovane majstore svijećom tražimo.

Tek kada je nedostatak radne snage doveo u pitanje opstanak mnogih preduzeća i privrede uopšte, zanati su se počeli vraćati u školske klupe. Da bi što više svršenih osnovaca privoljeli da upisuju zanate, nadležni su osmislili brojne planove i programe kako da savladavanje određenih majstorskih vještina učine što privlačnijim za učenike. Između ostalog, uveliko se uvodi sistem dualnog obrazovanja koji podrazumijeva više časova praktične nastave ne samo u školskim radionicama, već i u preduzećima.

Sve to srednjoškolcima je mnogo privlačnije od suvoparnog gradiva i učenja napamet brojnih lekcija. Spretnim rukama, uz pomoć koordinatora praktične nastave i zaposlenih u preduzećima uspješno savladavaju sve finese zanata. Koliko su dobri u tome, potvrđuje činjenica da poslovne ponude na adrese srednjoškolaca stižu i prije nego diplomu uzmu u ruke.

Poslovne ponude iz preduzeća u kojima obavljaju praksu najbolja su potvrda da su dobro ispekli zanat jer poslodavci žele baš njih da zadrže u pogonima svojih preduzeća.

Pružena prilika najbolja je nagrada za svakog mladog čovjeka. Posao odmah po završetku školovanja otvara vrata ka nekoj svjetlijoj budućnosti i za razliku od brojnih pravnika, ekonomista, učitelja i sociologa, čije diplome godinama skupljaju prašinu, a oni na biroima za zapošljavanje čame čekajući posao u struci, varioci, CNC operateri, konobari i kuvari i prije maturske večeri počinju zarađivati prve plate.

Sve to govori da je obrazovni sistem u Republici Srpskoj konačno počeo da prati potrebe tržišta rada i da se razvija i unapređuje u smjeru kojim je odavno trebalo krenuti. Dobro je da je problem konačno sagledan sa svih strana i da se rješenje nazire, a mnogo više mladih ljudi ubuduće ćemo sigurno sretati na radnim zadacima, a ne u redovima na birou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana