POS terminal uvodi red

Anita Janković Rečević
POS terminal uvodi red

POS terminal, uređaj na kojem se vrši plaćanje robe ili usluga platnom karticom na brz i jednostavan način u Republici Srpskoj dobija i jednu novu ulogu.

Imaće zadatak da momcima u plavom pomogne da zavedu red u saobraćaju, što se godinama unazad čini kao nemoguća misija.

Putevima u našoj zemlji svakodnevno krstari nemali broj potencijalnih ubica i samoubica kojima je omiljena igra ona sa sudbinom. 

Da je tako najbolje se vidi po novinskim stupcima koji su prepuni crnih vijesti čiji su glavni akteri upravo bahati vozači koji siju smrt usljed dramatičnih prestizanja, ulijetanja u makaze kamionima, prebrze vožnje koja dovodi do jezivih prevrtanja automobila. 

Osim što ugrožavaju svoj život,  ozbiljna su prijetnja i drugim učesnicima u saobraćaju, od pješaka, biciklista, motociklista, vozača trotineta pa do svih ostalih koji sjede za upravljačem motornih vozila bilo koje vrste. 

Koliko je situacija loša vidljivo je iz crne statistike čiji su podaci neumoljivi. Samo u prošloj godini u BiH je živote u saobraćajnim nesrećama izgubilo 255 osoba, od čega u Srpskoj njih 107, dok je teže povrijeđeno više od 600 građana naše Republike. 

Statistika je neumoljiva i kada je riječ o saobraćajnim nesrećama kojih je prošle godine na području Republike bilo više od 10.600, a godinu ranije oko 9.900. 

Da stvar bude gora među počiniocima saobraćajnih prekršaja more je onih kojima je nepoštivanje propisa prešlo u naviku. Znatna većina njih godinama izbjegava plaćanje kazni. Riječ je, po svemu sudeći, o dobrim poznavaocima „rupa” u zakonu budući da duži period izbjegavaju sankcije. Sve to za posljedicu ima milionska dugovanja koja su nakalemili višestruki povratnici u činjenju saobraćajnih prekršaja. 

Svjesni problema i prijetnje po saobraćajnu bezbjednost nadležni svako malo posežu za novim mjerama koje za cilj imaju da odvrate vozače od kršenja propisa.    

Tako je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS došlo na ideju da uz pendrek, lisice i pištolj saobraćajni policajci u Srpskoj ubuduće na teren nose i POS terminale. Isti će im poslužiti da od vozača koje zateknu u vršenju prekršaja naplate kaznu na licu mjesta i to platnom karticom. Novi način naplate kazni i te kako će dobro doći za „lov” bahatih vozača sa stranim tablama koji su do sada prečesto izmicali kandžama zakona. 

A koliko su prijetnja u saobraćaju najbolje pokazuje podatak da je u ljetnim mjesecima, kada je najviše stranaca na našim putevima, i u Srpskoj i FBiH najgori bilans crne statistike posmatrano na godišnjem nivou.  

Osim što će POS terminal pospiješiti naplatu kazni i punjenje budžeta, stručnjaci očekuju da će koliko-toliko povećati bezbjednost u saobraćaju, što nam je svima više nego neophodno.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana