Poruke za podjele

Vedrana Kulaga Simić
Poruke za podjele

Teško da u BiH može proći i jedna sedmica, a da neko ne pomene rat i to da nam stalno visi nad glavom krvoproliće koje niko normalan ne bi trebalo ni da pominje, a kamoli priziva.

Usijanih glava je uvijek bilo i biće ih. Tako ih i sada ima u svakom narodu, ali ono što najviše iritira i nervira je kada prijetnje tog tipa dolaze od strane onih koji su direktno na izborima dobili mandat da vode ovu zemlju ili neki njen dio, odnosno od onih kojima su takvi povjerili dobra mjesta u vlasti, te im time poklonili i ogromnu moć.

I dok se iz redova političkih predstavnika srpskog naroda gotovo stalno može čuti da je Republika Srpska za mir, a ne za rat, iz bošnjačkog korpusa drugačije poruke. I to ponajviše u posljednje vrijeme od ministra odbrane BiH Zukana Heleza, kadra SDP-a BiH, koji zapaljive, otrovne strelice često šalje i to ne samo prema Srpskoj, nego i Srbiji i njenim zvaničnicima koji se usude da ovaj dio BiH nazovu bilo kako drugo, a ne “manji bh. entitet”.

Svojim izjavama toliko truje javni prostor pod ovim dijelom neba i miješa se u mnoge stvari u kojima mu nije mjesto, a veliku pomoć ima i od partijskog kolege Denisa Bećirovića, inače bošnjačkog člana Predsjedništva BiH te njegovog kolege u toj instituciji – Željka Komšića koji je, kako tvrde, samo na papiru hrvatski, a u stvarnosti drugi bošnjački član u toj veoma važnoj instituciji na zajedničkom nivou vlasti.

Međutim, prije nekoliko dana svjedočili smo zaključcima koje su Komšić i Bećirović plasirali na dnevni red sjednice, a kojima se samo Srpskoj na čelo stavlja epitet glavnog krivca i za aktuelnu i sve prošle krize u BiH, dok su ostali divni, krasni, bajni i zlatni te istrajni da im o suverenitetu zemlje i tri decenije nakon potpisanog mira brinu stranci. Mada to i nije za neko čuđenje s obzirom na to da se, kada se sve sagleda i podvuče crta, vidi da je zapravo riječ o dva igrača istog tima. 

I tako prolaze dani u ovoj zemlji u stalnim previranjima, teškim riječima i prijetnjama, pa čak i upiranjem prsta u Oružane snage BiH u smislu da one postoje i da su spremne da brane ovu zemlju. Ko i od koga?

Helezove prijetnje, kao i one koje dolaze od onih koji dijele iste stavove i poglede na budućnost kao i on, zapravo su dno dna. Najlakše je prijetiti, a kako neko reče - ako je njemu do ratovanja i rata neka razduži civilno odjelo u BiH te zaduži ratno, ali daleko od granica ove zemlje.

I neka tim putem ide svako ko ikada i pomisli da prijeti na takav način i to svim stanovnicima ove i svoje zemlje. Jer ma koliko pojedini bošnjački političari uporno pokušavali da ignorišu postojanje Republike Srpske, ona postoji i sastavni je dio bez kojeg, prema važećim sporazumima, ne bi bilo ni te njihove BiH u koju se kunu.

Umjesto što se utrkuju ko će više napasti Srpsku, isti ti,  Helez i slični njemu, bi trebalo da snagu usmjere na dijalog.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana