Poruke mira i razumijevanja

Vedrana Kulaga
Poruke mira i razumijevanja

Predstavnici političkog vrha Republike Srpske, Hrvatske i BiH uputili su juče sa spomen-obilježja nevinim žrtvama u Sijekovcu i Prijedoru poruku mira i razumijevanja za sve ljude u regionu, a posjeta Ive Josipovića jedna je od prvih prekretnica za poboljšanje regionalne saradnje i povećanje dijaloga naroda na Balkanu.

Juče je odana pošta nevinim žrtvama i upućena poruka mira, ljubavi i razumijevanja ne samo stanovnicima u BiH nego i cijelom svijetu. Ona je jedinstvena i glasi "ovakvi zločini ne smiju se i neće ponoviti".

Prvi put hrvatski predsjednik položio je vijenac na spomen-obilježje stradalim Srbima u proteklom ratu i podijelio mišljenje ostalih članova delegacija koje su se juče našle ispred ploče postradalih, s porukom da je potrebno izvesti pred lice pravde sve one koji su počinili zločine.

Pravdu očekuju djeca koja oplakuju grobove svojih očeva, supruge i majke koje jecaju za svojim muževima i sinovima. I poslije toliko vremena Sijekovac i dalje plače i moli Boga da kazna stigne sve one koji su 1992. godine počinili prvi masovni zločin nad Srbima u posljednjem ratu.

Tužno poglavlje u istoriji srpskog naroda ostaće mjesto po imenu Sijekovac, gdje su stradali nedužni ljudi, među kojima je bilo i maloljetne djece.

Suze i jecaj preživjelih sve govore. Slike suznih očiju i drhtavih ruku ne brišu se lako i ne daju da se zločin zaboravi, a mnogo je mjesta koja oplakuju pripadnici svih vjera u BiH.

Josipovićeva posjeta Srpskoj otvara nove puteve u odnosima između RS i Hrvatske, koji vode u neko novo doba u koje se šalje poruka mira i kulture dijaloga među narodima.

Krivci se moraju izvesti pred lice pravde, a predstavnici tri naroda juče su u svijet poslali snažnu poruka da je to želja i vodilja za kojom će ići.

Spomen-obilježja su mjesta za sjećanje na one koji više nisu među živima i koji su nevini postradali za vrijeme rata u BiH. Posjeta neće izmamiti osmijeh na licu uplakane majke, niti umiriti njeno srce i tijelo, koji drhte za pravdom. Zato je potrebno da se oni koji su počinili zločine izvedu pred lice pravde, gdje treba da čuju kaznu za svoja nedjela, jer samo je pravda ta koja može donijeti mir, ona je ta koja se čeka dok se sa spomen-obilježja izgovara molitva za pokoj duša postradalih.

A svi oni koji su juče obilazili stratišta postradalih u ratu ostavili su čvrst dokaz i uvjerenje da će poruka mira iz dana u dan jačati i da će obezbijediti suživot, mir i stabilnost među narodima u BiH, kako bi se otvorili novi vidovi saradnje i unaprijedili zajednički odnosi na polju ekonomije, politike i, najvažnije, života i razumijevanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana