Poruke Hilari Klinton

Sandra Miletić
Poruke Hilari Klinton

SAD žele dogovor, stabilnost i dijalog izabranih lidera u BiH, suština je poruke koju je u utorak u Sarajevu uputila američki državni sekretar Hilari Klinton.

- Prenosim vam poruku SAD da smo uz vas, ali vi ste ti koji treba da donosite teške odluke. Budućnost BiH leži u integrisanoj i demokratskoj Evropi. Želimo da vidimo BiH čvrsto u EU i NATO-u. Za to će biti potreban naporan rad i odgovorno vođstvo, kao i spremnost na kompromise i odlučnost da se sprovedu teške reforme - kazala je Klintonova.

Istakla je neophodnost ustavnih promjena, "koje se ne mogu nametnuti spolja već treba da budu dogovor domaćih lidera, radi stvaranja efikasnije države".

I to je to. Nije bilo prijetnji, ucjenjivanja ili nametanja "gotovih paketa", već je Klintonova samo iznijela prilično umjerene stavove SAD.

Klintonova je potvrdila da je za BiH jedino rješenje domaći dijalog, a nikako nametanje rješenja sa strane, sa čime će se složiti svi koji žele dobro ovoj zemlji, bilo da je riječ o onima koji u njoj žive ili o strancima. A o tome da problemi treba da se riješe samo domaćim dijalogom i da niko sa strane ne može da zna šta je najbolje za nas od nas samih, predstavnici Republike Srpske odavno govore.

Za neke je obraćanje Klintonove bilo iznenađenje, za neke očekivano, ali u svakom slučaju nije se desilo ono što su pojedinci, a prije svega bošnjačke stranke priželjkivali: Klintonova nije donijela "paket" promjena koji bi odgovarao samo jednoj strani, nije zaprijetila Republici Srpskoj, ni Miloradu Dodiku niti ih je proglasila dežurnim krivcima.

Mnogi su uoči njene posjete najavljivali da će Klintonova tokom svoje posjete zaprijetiti sankcijama "neposlušnim" političarima, pa i zemlji u cjelini (čak i da će zaprijetiti time da BiH neće biti ukinute vize ako uskoro ne napravi pomak). Ništa od toga nije se dogodilo.

Razočarala je tako Klintonova svojom gotovo protokolarnom posjetom one (u FBiH, naravno) koji su priželjkivali da donese gotova rješenja za sve probleme i da na neki način kazni Republiku Srpsku i njene lidere.

Umjesto toga rekla je da treba da se produbi mir među susjedima i da se stvore uslovi za dugoročni politički, ekonomski i društveni napredak. A to možemo da postignemo jedino sami uz dogovor. A volje za dogovor mora biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana