Poruka Srbima

Miroslav Filipović
Poruka Srbima

Informacija iz MUP-a Kantona Sarajevo da vandali, koji su u noći između 8. i 9. januara u sarajevskom naselju Pofalići kamenovali hram Svetog preobraženja Gospodnjeg još nisu uhapšeni, očekivana je baš kao što su izvjesna i gotovo svakodnevna skrnavljenja pravoslavnih svetinja i prijetnje sveštenstvu i Srbima u Federaciji BiH.

Prema već ustaljenoj praksi, napadi na pravoslavne crkve u FBiH učestali su u vrijeme božićnih praznika, ali skrnavljenja pravoslavnih grobalja, prijeteće poruke i grafiti mržnje upućeni Srbima poražavajuća su i zastrašujuća stvarnost ovog entiteta.

Crkva u Pofalićima napadana je više od 20 puta u posljednjih sedam godina. Kamenovana je i prošle godine na Božić kada je iz nje sveštenstvo slalo poruke mira, ljubavi, međusobnog uvažavanja i nade...

Ljetos su huligani pucali i na pravoslavnu crkvu u sarajevskom naselju Reljevo, što je bio peti napad na taj hram za godinu.

Sjetimo se i kamenovanja crkve u Gračanici, zlostavljanja vladike Hrizostoma, skrnavljenja pravoslavnog groblja u Sarajevu, pretučenih sveštenika Mitropolije dabrobosanske...

Stiče se utisak da su napadi na srpske svetinje u Sarajevu i FBiH postali "normalni" u ovom entitetu, pa čak i društveno prihvatljivi i poželjni, jer ih niko od federalnih zvaničnika ne osuđuje, niko ne hapsi ni huligane, a i zašto bi, jer riječ je o napadu na srpske svetinje i Srbe kojima tu nije mjesto i koje zato treba otjerati.

U januaru 2002. godine mitropolit dabrobosanski Nikolaj je pisao nadležnim institucijama u zemlji da su Srbi u FBiH, posebno u Sarajevu, ugroženi, da su građani trećeg reda i da su primorani da se isele iz ovog "multietničkog i multikonfesionalnog" grada. Žalosno je da njegove riječi ljubavi i mira niko u Sarajevu ne čuje, niti uopšte želi da čuje, ili barem da ih pokuša razumjeti. Jer, i u januaru 2010. godine kamenovana je crkva u Pofalićima.

Možda će sarajevska policija jednog dana i otkriti ovog vandala, ali tu neće biti riješen ovaj problem. Jer, kako "uhapsiti" njegovu mržnju prema Srbima, njegovu duhovnu bijedu, nemoral i neprosvećenost. Još tragičnije je što mnogi u FBiH opravdavaju njegovo "djelo" i misle baš kao i on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana