Poreska uprava

Marijana Miljić Bjelovuk

Poreski obveznici u Srpskoj, izgleda, nemaju ni sluha niti razumijevanja za izmirenje svojih obaveza, a dokaz tome su sigurno milioni maraka koji nisu uplaćeni onima kojima i pripadaju.

Kakva je stvarna slika izmirenja, ili bolje rečeno neizmirenja obaveza po osnovu odobrenog reprograma objelodanili su revizori u izvještaju o finansijskom poslovanju Poreske uprave Republike Srpske u prošloj godini.

A u izvještaju ima šta da se vidi - nenaplaćene obaveze poreskih obveznika u RS po osnovu reprograma u prošloj godini iznose čak 14,29 miliona maraka!

Ni tu svemu nije kraj, jer već idući redovi izvještaja pokazuju da postoje i obveznici koji imaju i do 39 neplaćenih rata!

U Poreskoj upravi RS treba da se zapitaju da li uopšte ima smisla odobravati i davati obveznicima drugu, treću ili ko zna koju šansu po redu da izmire obaveze koje bi inače trebali da ispunjavaju na vrijeme i bez bilo čije urgencije.

Rad revizora u Poreskoj upravi iznio je na svjetlo dana činjenicu da su poreski obveznici neodgovorni u izmirenju svojih obaveza, čime direktno oštećuju svoje radnike za koje očigledno nimalo ne mare, kao ni za nadležne koji su im odobrili i dali novu šansu da izmire obaveze koje im zakon nalaže.

Očigledno je da u postojećem sistemu naplate obaveza i reprograma dugova postoji problem. Ili Poreska uprava nema snage ni volje da se ozbiljnije pozabavi time, ili čeka da neko drugi uradi njihov posao.

Da ih ovakvo stanje nije nimalo zabrinulo pokazuje tretman radnika, za koje nisu nimalo štedjeli.

Na putovanja i smještaj zaposlenih lani je potrošeno  164.131 KM, što je u odnosu na rebalans budžeta više za 42 odsto.

Većina radnika u današnje vrijeme nije nagrađena za svoj prekovremeni rad, prevoz, novčanu pomoć i to im je nedosanjani san. Međutim, to nije slučaj sa zaposlenima u PURS jer je lani 223.241 marka potrošeno na prevoz zaposlenih na posao i sa posla, otpremnine 52.466 KM, a novčanu pomoć 40.933 KM.

Poreski obveznici u Srpskoj treba da postanu odgovorni i da na vrijeme počnu da izmiruju svoje obaveze Poreskoj upravi RS, dok s druge strane ova institucija treba da umanji troškove tamo gdje se može, a sigurno je da postoje mnoge stavke na kojima se to može napraviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana