Poreska (ne)disciplina

Željka Kokot

Čini se da plaćanje poreza pojedinim firmama u BiH nije jača strana jer iz godine u godinu gomilaju dugove bez imalo brige i srama. Sadašnja lista dužnika koji Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH duguju iznose veće od 25.000 KM na ime PDV-a broji više od 4.000 firmi.

Zanimljivo je da se na čelu ove neslavne čete nalaze uglavnom iste firme koje su "krasile" prvu listu koja je objavljena početkom 2014. godine.  Da je riječ o problemu koji sve više uzima maha govori i podatak da su najveći dužnici PDV-a za 30 mjeseci povećali ukupna dugovanja za gotovo 17 miliona KM, odnosno sa 61,25 na 78,14 miliona maraka.

Ubjedljivo najveći dug po ovom osnovu od 16,24 miliona KM ima preduzeće "Gras" iz Sarajeva, a prati ga laktaška firma MB-Kekerović čiji se dug prema UIO BiH popeo na vrtoglavih 10,63 miliona. Neslavni dvojac slijede Republička direkcija za robne rezerve, "Đuša" Fojnica, "Mass" Bijeljina, "Elipsa" Posušje i "Osmeks" iz Sarajeva, a gotovo svi oni su u prethodnom periodu povećali dugove.

Čelnici UIO BiH pokušavaju na sve načine naplatiti dugovanja. Jedna od najčešćih metoda koju koriste jeste pljenidba imovine, pa je tako prije petnaestak dana najvećem dužniku je oduzeto 12 tramvaja.

Ipak, ovaj metod za sada i nije dao zadovoljavajuće rezultate jer UIO BiH ima veliki problem sa prodajom oduzete robe na licitacijama koja uglavnom trune u skladištima. Prodaja vrijednosnih papira koji se nalaze u portfeljima firmi dužnika je noviji način naplate dugovanja, ali i unovčavanje oduzetih hartija od vrijednosti teče sporo jer je finansijsko tržište BiH prilično zamrlo. U UIO BiH su nadu polagali i u javno objavljivanje liste dužnika, ali njih očigledno nije mnogo zabrinula činjenica da će se njihovo ime naći na čelu "liste srama" pa su nastavili gomilati dugove. Objavljivanje imena velikih dužnika je očigledno mnogo više zabrinulo one koji UIO BiH duguju iznose do 25.000 KM, jer su oni pohrlili plaćati obaveze kako bi izbjegli pojavljivanje na tom spisku.

Teško je vjerovati da će u skorije vrijeme UIO BiH inkasirati 350 miliona KM, koliko iznose dugovanja po osnovu PDV-a, jer veliki broj preduzetnika nema razvijenu poslovnu svijest dok ujedno pravna država praktično da i ne postoji. Mnogo je vjerovatnije da će dužnici nastaviti po starom sve dok im inspektori ne oduzmu i samu firmu. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana