Porazna statistika

Anita Janković-Rečević

Staru poslovicu “da na mladima svijet ostaje” svi su čuli bezbroj puta stoga je potpuno legitimno zapitati se kome ostaje Republika Srpska, u kojoj je djece sve manje.

Činjenica da su mladi najbolje što svaka zemlja ima jer su nada za njen opstanak, jačanje i prosperitet, potpuno je deprimirajuća na slučaju RS koju rode uveliko zaobilaze. 

Da nam loše ide na demografskom planu i da bijela kuga uzima danak znaju i ptice na grani, međutim statistički podaci prema kojima je za 20 godina u osnovne škole upisano 35.000 učenika manje i ugašeno više od 50 škola, alarm je za uzbunu jer gubimo bitku za potomstvo.

Sudbina praznih učionica bez veselih prvačića svake jeseni zadesi sve veći broj opština u Srpskoj, a graju u školskim hodnicima u kojima su se zbijale šale, dijelila užina i razmjenjivali domaći zadaci zamijenio je muk. Zar nam treba takva tišina i život bez djece, njihovih začkoljica i 1.000 pitanja zašto je nebo plavo i trava zelena?

Iako znamo da je tačan odgovor ne, ne treba, čini se da niko od nas ne traži rješenje za prevazilaženje problema.

Selidba u zemlje Evrope i svijeta zajedno sa padom nataliteta opustošila je učionice. Mladi mahom čekaju siguran posao, dobru platu i vlastiti krov nad glavom, pa tek kada poslože sve te kockice, odlučuju se na potomstvo. Međutim, mnogima tada biologija stane na put jer su odavno prevalili tridesetu.

Razlog za sve porazniju demografsku statistiku je i položaj majki koji je svakim danom sve gori i gori. Majke su zbog socijalne i ekonomske nesigurnosti primorane da rade i po deset, dvanaest sati dnevno pa tako žena koja se odluči da rodi, kada se suoči sa poteškoćama koje nosi posao i porodica ni ne razmišlja o drugoj prinovi.

Zbog svega toga krivca za bijelu kugu treba da tražimo u svima nama jer na listu prioriteta djecu stavljamo tek nakon što sve drugo ostvarimo u životu. Krivica je i na onima koji kroje pronatalitetnu politiku jer sa malim podsticajima za stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova, niskim ili nikakvim iznosima dječijih dodataka logično je da se mnogi ne odlučuju na proširenje porodice

Za nezaposlene porodilje jeste obezbijeđena novčana naknada, ali to ne može biti jedino rješenje. Stoga svi zajedno moramo uraditi daleko više kako bi učionice postale tijesne za sve đake prvake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana