Popravke

Vedrana Kulaga Simić

Mnoge stvari u BiH ne idu u pravom smjeru, a dug je niz onih koje treba mijenjati iz korijena.

Institucije na nivou BiH godinama su u žiži javnosti, jer za njihovo funkcionisanje i plate zaposlenih odlaze stotine miliona maraka, a mnogi računi nisu "čisti".

Iako revizija svake godine ima šta da kaže za njihov rad, prije svega, kada je u pitanju trošenje novca poreskih obveznika u ovoj zemlji, pojedini rukovodioci agencija, direkcija, kao i raznih kancelarija, ministarstava i drugi ne mare mnogo za njihove pozive da se vrate na pravi put i rade po pravilima.

Kakvo je stanje na nivou BiH dovoljno govori podatak da je novac za pojedine stvari uziman iz kase, a da za to nije bilo uporišta. To je zabilježeno kod trošenja novca za obnovu i održavanje zgrada u kojima su institucije BiH.

U tim zidovima u posljednjih pet godina završilo je više od 12 miliona maraka iako za to nema planova i projekcija. Ta činjenica, izgleda, mnogima nije predstavljala problem niti se iko sjetio da pokuša doći do usaglašenog stava kako bi ta praksa bila prekinuta. Taj problem nije od juče iako se većina ponaša kao da jeste. Do njih ne dopiru apeli i preporuke revizije koje su tokom tih pet godina bile iste.

Čini se da su pojedinci na nivou BiH jednom rukom gurali pod tepih preporuke revizije, a drugom uzimali novac iz kase za kojekakve popravke, ne polažući račune nikome.

Razlog je jednostavan - nema odgovornosti za mnoge greške u koracima koje po navici prave mnogi u institucijama BiH, a to bi trebalo da bude prva stavka u pravilniku ponašanja na zidu svake agencije, direkcije, kancelarije, instituta i svih ostalih koje su stvorene na zajedničkom nivou.

Sve dok neko ne bude kažnjen zbog neracionalnog trošenja novca ništa neće biti drugačije. Mnogima je progledano do sada kroz prste, ali ta praksa mora biti prekinuta ako se želi transparentnost i odgovorno ponašanje onih kojima je u ruke data vlast.

Svaka institucija i svi oni koju su u njima uhljebljeni ili su tu zaposleni zbog znanja i sposobnosti moraju pokazati da zrelost za obavljanje tih poslova, a ne da poziciju dokazuju u takmičenju ignorisanja zakona i obaveza. Moraju dokazati da su spremni da igraju po pravilima koja postoje, ali i da usvoje ona koja nedostaju prije nego što zavuku ruku u kasu.

Popravke sistema su neophodne prije svake druge popravke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana