Poplave

Marina Čigoja
Poplave

Nezapamćene poplave koje su proteklih dana zadesile Republiku Srpsku u pojedinim opštinama ostavile su pravu pustoš. Bujice su ugrozile više od 10.000 stanovnika, a blizu 5.000 ljudi evakuisano iz njihovih domova.

Poplave kakve se na ovim prostorima ne pamte, najviše su pogodile opštine Bijeljina, Novo Goražde, Foču, Trebinje i Bileću. Ipak, najalarmantnije stanje bilo je u Bijeljini u kojoj je još oko 1.500 kuća pod vodom. Potpuno je uništeno više desetina kuća u Novom Goraždu, a naselje Jezerine u Bileći koje je konstantno izloženo podzemnim vodama, biće iseljeno. Ukratko: prava katastrofa!

Pored ogromne štete na stambenim objektima, u nekoliko opština su stradale i čitave stočne farme. Iako još nema zvanične procjene, pretpostavlja se da će za sanaciju kuća, puteva, mostova i nadoknadu štete farmerima biti potrebno vrtoglavih pola milijarde maraka.

Ugroženom stanovništvu danima se čamcima dostavljaju hrana i lijekovi, a oni koji su bili primorani da napuste svoje kuće, smješteni su u kasarnama i školama.

Vlada RS je proteklih dana brzo reagovala, te najugroženijim opštinama odobravala interventna sredstva za nabavku namirnica i higijenskih sredstava. Tako je i juče na sjednici Vlade RS odobreno 4,2 miliona maraka dodatne pomoći za ugrožene opštine i stanovništvo.

Međutim, ovaj iznos iako dobrodošao, sasvim sigurno neće biti dovoljan za nadoknadu štete koju su prouzrokovale posljednje, četvrte po redu poplave u Republici Srpskoj ove godine. Tješi to što su se akciji pomoći ugroženom stanovništvu odazvale brojne institucije i pojedinci.

Možda je ovo pravi trenutak da se pokaže koliko smo zaista solidarni i spremni da pomognemo onima koji su u nevolji. S obzirom na to da idu hladniji dani, ljudima u poplavljenim područjima potrebna je hitna pomoć. Možda je ovo pravi ispit za sve nas, ispit koji bi trebalo svi da položimo i pomognemo ljudima koji sada prolaze kroz teške trenutke.

Osim toga, da se ista slika u Republici Srpskoj ne bi ponovila na proljeće potrebno je ozbiljno pristupiti ovom problemu i naći dugoročno rješenje koje će svakako biti jeftinije nego nekoliko puta godišnje saniranje štete izazvane poplavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana