Poplave

Ma­ri­na Čigoja

Još se svi sjećamo prošlogodišnjih poplava koje su zadesile Srpsku i FBiH, odnijele brojne ljudske živote te nanijele ogromnu materijalnu štetu od koje se veliki broj domaćinstava još nije oporavio.

Mnogi su tada govorili da takve poplave na ovim prostorima nisu zabilježene i da se na njih jednostavno nije moglo uticati. Možda se poplave nisu mogle spriječiti, ali nema sumnje da je šteta, koja je u maju i avgustu prošle godine prouzrokovana, a koja se procjenjuje na 1,9 milijardi KM, mogla biti daleko manja. U prilog tome govori i izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, koja je utvrdila brojne propuste u sistemu odbrane od poplava u Srpske.

Ne samo da nemamo novac koji je potrebno uložiti u prevenciju poplava, nego nemamo ni zakonskih i podzakonskih akata koji bi to omogućili. Ovaj izvještaj je pokazao potpunu bezidejnost, ali i nemarnost nadležnih o ovom pitanju. Nema planova, nema mjera, nema novca, nema koordinacije među odgovornim institucijama... Koliko se problemu odbrane od poplava neozbiljno pristupalo pokazuje i podatak da se ni novac prikupljen od posebnih vodnih naknada ne usmjerava u potpunosti u sektor voda.

Tek su prošlogodišnje poplave uticale na nadležne da konačno posvete pažnju ovom izuzetno važnom pitanju, ali se i to radilo bez adekvatnog plana, analize, naprečac.

Vlasti i nadležne institucije u RS morale bi što prije da zasuču rukave i daleko veću pažnju posvete ovom pitanju, jer su podaci, koje je revizija iznijela na svjetlost dana, veoma zabrinjavajući. Vjerujem da bi šteta koju smo imali 2010, a posebno prošle godine, bila daleko manja da je barem dio mjera na koje su revizori ukazali bio urađen. Da je samo dio novca koji smo dali i koji još dajemo za obnovu nakon prošlogodišnjih poplava bio uložen u prevenciju, sigurno je da bi šteta bila manja i ne bismo morali po bijelom svijetu da molimo za pomoć.

Imajući u vidu sve propuste na koje su revizori ukazali prizori iz BiH, koji su prošle godine obišli svijet, nisu nikakvo iznenađenje. Nadam se da će vlasti konačno početi da rade na poboljšanju sistema odbrane i da građani neće sa strahom dočekivati svaku novu kišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana