Poplave se vraćaju u maju

Anita Janković-Rečević

Strah i jeza zbog katastrofalnih poplava koje su prije pet godina pogodile Srpsku oživjeli su i ovoga maja.

Kiša koja intenzivno pada već dva dana probudila je stare demone, pa se i staro i mlado ovih dana prisjeća, pripovijeda, zaključuje i podvlači paralelu između sadašnje situacije i one iz 2014. godine, kada je voda odnijela brojne živote, a domaćinstvima i preduzećima nanijela materijalnu štetu veću do dvije milijarde maraka. 

Neki još nisu uspjeli da se oporave i stanu na noge, a Srpsku je, evo, zapljusnuo novi talas bujice. Pod vodom se ponovo našlo na stotine kuća, štala i pomoćnih objekata, a brojni mještani u priobalnim područjima, po već poznatom scenariju, sa zebnjom dočekuju noći. Izbezumljeni, panično obilaze obale nabujalih rijeka, dižu stvari na više spratove, traže bezbjedno sklonište za stoku i mole nebesa da zaustave kišu. Usljed obilnih padavina u nekoliko škola došlo je do prekida nastave. Djeca su đačke klupe morala napustiti zbog poplavljenih učionica, ali i slabih krovova koji su propustili vodu pod naletom jake kiše.

Srećom, stanje nije alarmantno jer su sve velike rijeke u svojim koritima i ne prijete izlivanjem, pa je izvjesno da se crni maj od prije pet godina neće ponoviti.

Međutim, ova situacija treba i mora da bude upozorenje kako nadležnima, tako i građanima da je došlo krajnje vrijeme da povedu više računa o prirodi. Ovog maja problemi su nastali zbog oborinskih voda i bujičnih vodotokova i šteta je mogla biti izbjegnuta da su lokalne zajednice redovno proširivale korita i uklanjale otpad iz začepljenih kanala jer bi nabujala voda imala gdje oteći. Velika odgovornost je i na mještanima koji svjesno smeće bacaju u potoke, rječice i kanale, a kada im voda pređe preko praga, onda pljuju državu i sve državnike jer su, eto, oni krivi za njihovu muku koja im se natovarila na leđa. Svi su krivi osim njih samih iako su staru veš-mašinu, dotrajali dušek i hrpu demode odjeće bacili u prvi kanal na koji su naišli. Kao da je bitno što je taj kanal na samo nekoliko metara od njihove kuće.

Nadležni uvjeravaju građane da će nakon stabilizacije situacije i procjene štete priteći u pomoć svima koji su pretrpjeli štetu na objektima i zasijanim površinama, a domaćim čelnicima pametnije bi bilo da rješenju problema priđu iz više uglova. Osim konkretnih radova koji se tiču podizanja nasipa, jačanja bedema i proširivanja korita kako se ovakve stvari više ne bi događale, neophodno je raditi i na ekološkoj svijesti građana. Višegodišnja nepažnja prema rijekama jedan je od razloga ovog bijesa prirode, koja je sama po sebi nepredvidiva i građani moraju znati da ne treba da je izazivaju. Smeću je mjesto u kontejneru, ne u rijekama i potocima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana