Poplave i bujica

Svjetlana Šurlan

Poplave, bujice, klizišta, srušene i uništene kuće, oštećeni automobili, upropašćena infrastruktura, haos, tuga i bijes zadesili su po drugi put ove godine stanovništvo u gradovima širom Srpske i Federacije.

Većina oštećenih domaćinstava još nije uspjela da se oporavi od majskih poplava, a stigle su nove, u mnogim slučajevima razornije od prošlih.

Kako se prethodna dva dana povećavala količina padavina, tako se gubila nada stanovnika da će ih posljedice kiša zaobići. Iako su ovaj put poplave spremnije dočekane, iznenadili su bujični potoci koji su u naletu rušili sve pred sobom.

Pokazalo se da ovaj put nisu popustili nasipi većih rijeka, bar u većini slučajeva, nego su zakazali slivnici, odvodi i kanali koji su bili zagušeni, neočišćeni, jednostavno neupotrebljivi, kao i neočišćena korita manjih rijeka i potoka. Poslije majskih poplava očigledno je da niko nije procijenio da se moraju čistiti i zadesila nas je nova nesreća.

Procedure i propisi zaustavili korišćenje sredstava prikupljenih za unesrećene u maju, a u međuvremenu imamo i unesrećene u avgustu.

Za BiH je na međunarodnoj donatorskoj konferenciji, koja je održana u Briselu 16. jula, donirano 139,77 miliona evra za projekte zaštite od poplava, upravljanje otpadom, vodovod i kanalizaciju, sisteme za prečišćavanje vodom, poljoprivredu, deminiranje... Sve što je trebalo je da imamo spremne, ili da bar izrađujemo projekte za ove namjene kako bismo trošili novac. Ali pokazali smo se nesposobnim i za to.

Pored toga, obezbijeđeni su i krediti od 670,7 miliona evra, a gdje su opštine, gradovi, kantonalni, republički, federalni i državni novo sa prijedlozima projekata koji bi trebalo da se kreditiraju?

Donacijama u RS je skupljeno 6,12 miliona KM, u FBiH 4,42 miliona KM, a na računu Ministarstva finansija i trezora BiH stoji 3,03 miliona KM.

Dio para je samo posredstvom platnih kartica otišao građanima Srpske kao prioritetna pomoć za saniranje stambenih objekata.

Ostalo ništa, nasipi, putevi, mostovi, potporni zidovi, odvodi, dovodi, korita rijeka i potoka čekaju projekte i sanaciju... Ako se ubrzo na ovom pitanju ništa ne uradi, velika je mogućnost da unesrećene opet imamo u oktobru, novembru... Jer priroda ne čeka projekat, donaciju, kredit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana