Poplava u Parlamentu

Vedrana Kulaga Simić

Maj 2014. godine ostaće upamćen u istoriji ovih krajeva po do tada nezapamćenim poplavama, po vodenoj bujici koja je nosila sve pred sobom i u tom naletu skoro 950.000 stanovnika širom RS i FBiH "iselila" iz njihovih domova.

Izgubljeni su životi, pričinjena enormna materijalna šteta, a prvi preliminarni rezultati pokazuju da je devastirano oko 100.000 stambenih objekata, više od 230 škola i zdravstvenih ustanova.

Mnogim ljudima i dalje su za početak potrebni hrana, lijekovi, hemikalije i oprema za dezinfekciju… Kasnije im je potrebno sve ostalo.

To su sve, i još više juče čuli parlamentarci na nivou BiH i iz "prve ruke". Od predsjedavajućeg Savjeta ministara Vjekoslava Bevande, koji je uz to ponovio i naglasio da još sve nije završeno.

Ipak, nakon što su čuli izvještaj o posljedicama katastrofalnih poplava, sjednica se pretvorila u poligon za razmjenu političkih nesuglasica i plitkih političkih prepucavanja u susret ovogodišnjim izborima.

Tako se na sjednici, koja je, uzgred rečeno, zakazana danima nakon što se desila katastrofa, moglo čuti uglavnom ko je kriv, ko je prav, ko nije učinio ovo ili ono, ko je išao na teren a ko nije... Daleko od toga da nije bitno utvrditi da li je ili nije bilo propusta, ali za sve postoji način, mjesto i vrijeme.

Ruku na srce, bilo je i konstruktivnih prijedloga, pa i priznanja da se ni sam Parlament nije pretrgao u pronalaženju rješenja.

Preliminarni prikaz stanja, nažalost, na kraju može samo da bude gori i bolniji, pa je umjesto već viđenih prepirki u Parlamentu BiH trebalo da, ako ništa, izazove dijalog o tome koliko bi i sami poslanici iz svojih džepova mogli da daju onima koji o njihovim platama mogu samo da sanjaju. A koji su ovog maja ostali bez igdje ičega.

Trebalo je da pokrenu raspravu o tome koliko oni mogu da učine na kraju svog mandata, a šta oni koji dođu poslije oktobra, da se utvrdi gdje se mogu naći pare za sanaciju štete, da se predlože konkretna rješenja.

Nije ni sada kasno, jer sve čeka još mnogo posla. Ostaje da se vidi kako će da polože ovaj najteži ispit. Nadajmo se odličnim!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana