Popisni apsurdi

Dragana Orlović

Politizacija popisa u BiH počela je još 2011. godine. Već tada, dvije godine prije nego što će on zaista i biti obavljen, krenula su različita tumačenja i nesuglasice.

Bošnjački predstavnici nastojali su da ga odgode kako bi u idućih nekoliko godina dobili na vremenu i povećali brojno stanje.

Srpski predstavnici insistirali su na njemu, uz zalaganje za poštivanje zakona, ističući da će se na taj način objelodaniti da u RS živi više nesrba nego što je Srba u FBiH, dok su Hrvati, čekajući na popis, tvrdili da će to biti najbolji dokaz da ih je sve manje u BiH.

Poslije raznih priča i stavova, tri naroda dočekaše popis. Ipak, poslije popisa dobiše čekanje.

Čekanje na rezultate koji bi, ako je suditi prema podacima iz obrade popisnog materijala, mogli imati niz nelogičnosti.

Dokaz za to su činjenice da pojedini državljani BiH tvrde da se duže od godinu svakog jutra bude ovdje, potom odlaze da rade ili se školuju u zemljama zapadne Evrope, Australiji ili Americi, a naveče se uredno vraćaju u BiH da prenoće. Kako to uspijevaju, pitanje je na koje ni najbolji mađioničari ne bi umjeli da odgovore. U pitanju je, izgleda, neki veoma dobar trik.

Obrada popisnog materijala pokazala je i druge brojne nelogičnosti i to mahom u vezi sa onim državljanima BiH koji su duže od godinu u inostranstvu, a koje federalna strana pokušava da svrsta u stalno stanovništvo kako bi što više "naduvali" broj Bošnjaka.

Upravo je to i dovelo do nesuglasica i različitih tumačenja zakonskih rješenja, koja su jedan od glavnih razloga zašto i dalje - više od godinu i po od završetka popisa, nema konačnih rezultata o broju stalnog stanovništva, polu, starosti i drugim karakteristikama.

Ono što je sigurno jeste to da zakon mora biti ispoštovan.

Očigledno je da je dugo očekivani popis u BiH poslije dužeg uvoda dobio i svoj zaplet. Vrhunac radnje se bliži, ali na rasplet i zaključak moraćemo da pričekamo koji mjesec, godinu ili ko zna koliko...

Jer ovo je BiH, zemlja apsurda. Zemlja gdje je, izgleda, i nemoguće moguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana