Popisne zavrzlame

Vedrana Kulaga Simić

BiH je među rijetkim zemljama u svijetu bez tačnih podataka o broju stanovnika na svojoj teritoriji, a cijela priča je i danas, tri godine poslije popisa, daleko od epiloga.

Kako dani odmiču, sve je jasnije da su popis stanovništva u BiH, a posebno ono što se dešavalo kasnije, rađeni samo da bi se ispoštovali zacrtani rokovi nauštrb sprovođenja i ostalih veoma važnih tehničkih detalja na koje je morala da bude skrenuta pažnja.

BiH je ljetos dobila podatke popisa, sa kojima nije saglasna jedna polovina zemlje. Srpska je danima upozoravala da u BiH neće biti ništa dobro ako na brzinu bude rješavala pitanja od vitalnog značaja za dobijanje kvalitetnih rezultata o svim podacima o kojima su se izjašnjavali njeni stanovnici.

To poglavlje je, ipak, bez obzira na sve nedostatke, zatvoreno i otvoreno novo, koje sada treba da odgovori na pitanja u vezi sa arhiviranjem i uništavanjem popisne građe. A ono će, kako sada stvari stoje, potrajati unedogled jer je ključ svega u dogovoru - činjenici do koje se najteže i najsporije dolazi u ovoj zemlji.

Takva slika ne budi optimizam već ukazuje na to da bi se ionako već poprilično zakomplikovane stvari mogle dodatno zapetljati u novim izazovima koji dolaze pred vrata nadležnih, koji ne uspijevaju da sastave početak i kraj popisa.

Samo se jedna na drugu nižu nedoumice, ali i troškovi. To je vidljivo iz plaćenih računa za zakup prostorija za obradu popisnog materijala, što bi trebalo već da bude završeno. Računi će stizati i narednih mjeseci, i to uredno po 40.000 maraka na ime zakupa prostora, iako je na tim vratima odavno trebalo da stoji i lanac i katanac. 

U međuvremenu ostaje otvoreno važno pitanje, odnosno šta je sa ličnim podacima onih koji su odgovarali na pitanja koja su im postavljali popisivači jednog, već davnog oktobra. Da li su oni zaštićeni od svih zloupotreba koje vrijeme nosi sa sobom? Da li su poslužili svrsi i šta će dalje biti sa njima dok nadležni ne usaglase pravila za arhiviranje i za uništanje popisne građe? Na mnoga pitanja nema odgovora, a pojedina će ih, kako se čini, još dugo čekati.

Priča o popisu stanovništva u BiH nije završena, ali se do sada jasno pokazalo da su pojedina poglavlja prebrzo pisana, bez dublje analize i da će, na kraju, sve to da negativno utiče na njen završetak. Ako i dođemo do njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana