Popisne muke

Vedrana Kulaga Simić

BiH se u mnogim oblastima političkog i društvenog života godinama već vrti u samo njoj, dobro znanim krugovima, a jedan od njih se zove statistika u kojem se, između ostalog, pregovara i otima za podatke o broju onih koji su još na njenoj teritoriji.

Posljednji popis stanovništva, domaćinstava i stanove u BiH sproveden je prije gotovo šest godina, a cijeli proces su pratili različiti stavovi o tome kako prebrojati i klasifikovati popisane.

Na kraju smo dobili neku brojku, odnosno podatak da BiH ima tek nešto više od 3,5 miliona stanovnika, ali i to je pod velikim znakom pitanja bilo i onda, a i još je, jer su među njima i neki koji su davno okrenuli leđa ovom i ovakvoj zemlji i koji su tih oktobarskih dana samo fiktivno bili po kućama i stanovima u BiH.

Popis, s druge strane, nije ili barem ne bi smio biti sredstvo za igranje i manipulisanje jer je broj stanovnika jedan od osnovnih podataka koji svaka normalna zemlja, ali eto... Možda drugi put bude bolje. Ako ga i bude.

Novo prebrojavanje stanovnika i domaćinstava u ovoj zemlji najavljivano je za 2021. godinu. U tom periodu očekuje se i prvi popis poljoprivrede u BiH nakon nekoliko decenija, ali sve je sada na suviše tankom ledu.

Ključni razlozi za to su nadaleko poznati odnosi u BiH koji su svoj pečat ostavili i u statistiku jer ni ona, generalno, više nije objektivna. I tu računa kako kome odgovara, a ne kako matematika vijekovima nalaže. I to je jedan od najvećih problema ove zemlje. Što svako ima svoju matematiku, i drži se toga, ma koliko bilo pogrešno i vodilo u ambis.

Nadležni u statističkim institucijama u BiH ne vole mnogo da pričaju o svojim aktivnostima, često ističući samo da su pregovori u toku i da se nadaju da će pronaći zajednički jezik i potrebnu osnovu kako bi naredno prebrojavanje prošlo daleko bolje od onog prethodnog, a dugo očekivanog.

Šanse su, za sada, male, a očekivanja velika jer ta jedna brojka je od velike važnosti, ali i sve ostale koje proizilaze iz nje.

Izabrani popisivači statističkih institucija u BiH danas ponovo kreću od vrata do vrata stanovnika kako bi provjerili šta se tokom posljednje decenije promijenilo u gradovima i opštinama i kako se odrazilo na ukupno stanje.

Te podatke statističari će koristi za svoje potrebe, za neki novi uzorak i uz korišćenje moderne tehnologije, a ne olovke i papira.

Kako god da prošla ova, najavljena anketa u okviru koje će biti sagledano stanje u gotovo 60.000 domaćinstava u BiH, ostaje veliki upitnik da li će i kada biti novi popis stanovništva, domaćinstava i stanova jer treba da se posloži previše kockica da bi sve bilo kako treba.

Lista preduslova je preduga, a vremena premalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana