Popisna pitanja

Dragana Orlović

Popis stanovnika, domaćinstava i stanova u BiH napokon je pred vratima. Čekalo se, čekalo i dočekalo.

Zemlja koja još od davne 1991. godine ne zna koliko broji stanovnika na svojoj teritoriji i unutar granica, uskoro će to saznati. Vrijeme je i bilo.

Pred popisivačima je mnogo posla, ali i pred svim  domaćinstvima. Jedna vrsta obaveze, odgovornosti i strpljenja očekuje se od svakog kome popisivači zakucaju na vrata. Ovog trećeg (strpljenja), bar ako je suditi po broju pitanja na koja će morati da odgovore, trebaće, čini se, najviše.

Jer pored osnovnih, ličnih podataka o državljanima BiH, popisivače će na predstojećem popisu stanovništva u oktobru zanimati sve i svašta. Ali bukvalno.

Mnogobrojna pitanja će se nizati, od imena partnera ili partnerke, preko toga od čega su izgrađeni zidovi i krov kuće ili zgrade, pa do toga gdje otiče kanalizacija.

Da li se griju na drva ili na ugalj, kako se snabdijevaju vodom, imaju li stoke, koliko i koje vrste? Šta rade i gdje rade? Koliko imaju zemlje? Koliko imaju soba i da li posjeduju kuhinju?

Možda neka od tih pitanja zvuče i smiješno ili apsurdno, ali tako je kako je. Na njih je potrebno odgovoriti. I to ozbiljno!

A kako smo mi narod koji često nema strpljenja da odgovara ni na pitanje-dva, a kamoli na gomilu pitanja, s opravdanjem postoji strah kako će to sve proći i kakve ćemo podatke dobiti kada na kraju budu sumirani rezultati.

Nadamo se da će to ipak biti ozbiljni i objektivni podaci, koji će napokon pokazati kakva je starosna i polna struktura stanovništva. Koliko ima zaposlenih, koliko nezaposlenih i koliko smo drugačiji od one davne 1991.

Popis stanovništva možda nije zanimljiv, ali on i nije tu da bude zanimljiv, jer se ne radi ni o kakvoj anketi ili kvizu sa trik pitanjima.

To je ozbiljan posao, koji zahtijeva ozbiljan pristup, ozbiljno ponašanje i ozbiljne odgovore od svih nas. Da ozbiljno pokažemo da smo ozbiljni…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana