Popis

Željka Dobrić
Popis

Stručnjaci iz oblasti statistike kažu da će BiH ostati u "statističkom mraku" jer će jedina, uz Somaliju, u ovoj godini ostati bez popisa stanovništva, a stručnjaci svakodnevnog preživljavanja u BiH odgovorili bi da je ova zemlja odavno u mraku.

Stručnjaci kažu da će BiH bez popisa biti van konkurencije za strane investicije, jer neće moći izračunati tržišne pokazatelje koji se izračunavaju na osnovu broja stanovnika, što će se opet direktno odraziti na ove njene "stručnjake u preživljavanju". Naime, zemlje u okruženju, koje će popisati svoje stanovništvo, privući će investicije i unaprijediti svoju privredu, pa će u BiH izvoziti jeftine proizvode i ugušiti i ovo malo proizvodnje što imamo.

Sa druge strane, imaćemo nekolicinu onih na nivou zajedničkih institucija BiH kojima će i dalje biti dobro u BiH jer, bez preciznog broja ljudi koji ovdje žive, mogu da planiraju ekonomsku politiku kako im odgovara i troše novca onoliko koliko njima treba.

Stručnjaci upozoravaju da u popis stanovništva ne treba da se umiješa politika, jer pokazatelji do kojih se dođe neće biti adekvatni, a u BiH je politika prevagnula dok je popis bio još u fazi nacrta zakona.

Da bi Bošnjaci sebi obezbijedili veći dio kolača, zvanog učešće u vlasti u BiH, ponuđen je nacrt zakona o popisu koji jednostavno ne može biti prihvatljiv ni Srbima, ni Hrvatima u BiH. Zvaničnom Sarajevu očigledno je bitniji njihov džep nego investicije koje bi mogle doći u BiH, a u krajnjoj liniji nebitni su im i "stručnjaci za preživljavanje u BiH".

Prema tome, politički motivisane i nekorektne osude na račun Republike Srpske, koja koristi svoje zakonsko pravo da popiše stanovništvo na svojoj teritoriji, o svom trošku i za svoje potrebe, krajnje su nepotrebne. Srpska očigledno bolje vodi računa o svojoj privredi i prilivu stranih investicija, a u krajnjoj liniji i o svojim građanima.

Još ima vremena da se političko Sarajevo dozove pameti, pa da najprije formira vlast u skladu sa Ustavom i zakonima i da se žurno usvoje izmjene Zakona o popisu koje predlaže Republika Srpska i kojima bi popis iz 1991. važio do 2014. godine, a ne unedogled kako oni žele.

Građanima ne treba BiH koja ide u još dublji mrak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana