Popis

Vedrana Kulaga Simić

BiH je teškom mukom prije sedam, osam godina došla do dogovora u vezi sa popisom stanovništva, koji se čekao još od vremena bivše države, a sve su prilike da ni idući neće ići lako.

 

I dok su se Evropa i region, barem prema ranijim najavama prije pandemije virusa korona, ozbiljno pripremali za naredni popis stanovništva 2021. godine, iz BiH je poslata poruka da neće, ni ovaj put, biti dio te priče, jer za to treba dosta toga uraditi, a ni od prethodnog nije prošla decenija.

I taj popis, 2013. godine, još priča svoje priče i studira se epilog koji je takav da je Agencija za statistiku BiH objavila svoje rezultate kao i Zavod za statistiku Republike Srpske, s druge strane, nezadovoljan odlukom koju je donio tadašnji direktor Agencije na nivou BiH o metodologiji obrade podataka popisa, kojom su ljudi iz 196.000 spornih popisnica uvršteni u stalno stanovništvo, iako godinama žive i rade u inostranstvu. I pored svega toga na kraju smo ipak dobili neki okvir o tome koliko nas ima, a to je jedan od osnovnih podataka koji svako želi da zna o zemlji za koju se raspituje iz ovih ili onih razloga.

Ništa bolja situacija nije ni kada je riječ o popisu poljoprivrede, na koji se čeka šest decenija. Nakon što je posljednjih godina bilo ozbiljnih trzavica unutar BiH koje su i iznad tog posla stavljale veliki upitnik zbog istrajavanja pojedinaca na tome da je za te aktivnosti potreban poseban zakon, u čemu je Republika Srpska vidjela namjeru pokušaja prenosa nadležnosti na nivou BiH, situacija se, izgleda, mijenja. Jedan od zaključaka tokom posljednjeg sastanka na kojem se pričalo o ovom poslu i na kojem su bili predstavnici triju statističkih institucija, kao i nadležnih ministarstava Republike Srpske i FBiH, jeste da se naredni popis poljoprivrede, ipak, može obaviti i bez posebnog zakona.

Ipak, teško je povjerovati da će dogovor o osnovi, na kojoj treba da bude sproveden taj popis, biti postignut brzo i bez određenih uslovljavanja, jer je ovo BiH. Mnoge kockice nisu još došle na svoje mjesto u ovoj zemlji i prosto bi, jer smo tako navikli od strane onih koji odlučuju, bilo teško u ovom momentu povjerovati da će svi budući potpisi olako doći na papir.

Najvažnije je da BiH konačno uhvati korak sa ostatkom Evrope i i krene naprijed, bez uslovljavanja i stalnih pokušaja da bude promijenjen temelj na kojem počiva, bez saglasnosti konstitutivnih naroda. Vrijeme za te priče je odavno prošlo i svaki novi takav pokušaj je samo korak nazad, a previše ih je već napravljeno. Popis stanovništva, pa i poljoprivrede, su važne stepenice koje moramo preći. Ti podaci nisu samo brojevi na papiru već važne brojke, na osnovu kojih treba planirati ulaganja i razvoj za dobrobit svih koji su još ovdje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana