Popis

Vedrana Kulaga Simić

Duže od dvije decenije čekali smo da dobijemo odgovore na pitanja koliko nas ima, koliko je mladih i starih, zaposlenih, nezaposlenih, u kakvim uslovima (po statističkim mjerama) živimo kao i na mnoga druga pitanja na koja skoro sve zemlje svijeta odgovore daju kao iz cuga.

BiH je čekala 22 godine da popisivači uzmu popisni materijal i krenu od vrata do vrata u potrazi za podacima koji treba da u budućnosti budu jedna od najvažnijih osnova za strategije razvoja i programe. Čekali smo na popis i dočekali ga. Kad ono - međutim.

Od samog početka, još od donošenja zakona o popisu, pa sve do juče na sceni su bili mnogi pokušaji da se instruišu podaci i da se voda navede na bošnjačku vodenicu i to je umnogome otežalo sprovođenje popisa na terenu, posebno u opštinama i gradovima širom Republike Srpske.

Skoro da nije bilo lokalne zajednice u kojoj nije bilo barem jedne nedoumice, problema, podvale ili pokušaja podvale. Ali, eto, juče je stavljena tačka. Barem na ovaj zvanični dio i ovih 15 dana, koliko je zakonski trajao popis.

"Gubljenje" popisnica, odbijanja popisivača, popisivanje po kafanama i domaćinstva sa desetinama članova samo su dio repertoara iz proteklih dana.

O samom popisu pričaće se i u danima koji dolaze i nesumnjivo će biti mnogo galame oko svega što se dešavalo u danima koji su iza nas. Da li su svi pošteno uradili svoj dio posla, da li je sve prošlo u najboljem redu ili je moglo mnogo bolje, urednije i organizovanije iako su svi pozivali nadležne da rade svoj posao, a građane da daju tačne i precizne podatke?

Popis je završen, ali ne i priča o njemu. Sumiranje rezultata slijedi, ali i pronalazak varalica i "mutivoda".

Rezultati popisa tek treba da se vide, ali ono što je sasvim sigurno je to da se mora opravdati slogan popisa - "korak u budućnost". Da li je zaista tako, pokazaće nam se djelimično već za tri mjeseca, kada bi trebalo da budu objavljeni prvi, preliminarni rezultati ovog našeg popisa u BiH. Ostaje nam samo da se nadamo da neće biti "korak u prošlost".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana