Popis

Vedrana Kulaga Simić

Od popisa stanovništva u BiH, koji smo čekali više od dvije decenije, dijeli nas samo dan.

Priča o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova počela je prije nekoliko godina, ali od samog početka bila je upletena u mrežu satkanu od raznih političkih i drugih interesa, a mnogi su tjerali "vodu na svoju vodenicu".

To se prije svega odnosi na predstavnike Bošnjaka, još iz vremena donošenja zakona o ovom važnom procesu za svaku zemlju pa sve do posljednjih dana u kojima su vodili oštru kampanju "učenja" svojih pripadnika kako da odgovaraju na pitanja koja se odnose na nacionalnu i vjersku pripadnost i jezik kojim govore.

Bilo je problema u vezi sa popisnicama, popisnim komisijama, popisivačima, instruktorima... ali došlo se na samo korak od tog važnog procesa za svaku zemlju. Jer šta jedna zemlja može da radi ili čemu može da se nada ako ne zna čak ni broj svojih građana. Ako ne zna njihovu starosnu i obrazovnu strukturu.

To neznanje uskoro bi trebalo da ostane dio prošlosti BiH i da se krene u budućnost sa nekim novim podacima.

Ipak, da bi popis zaista ispunio svoju svrhu i da bi se došlo do tih, prijeko potrebnih elementarnih podataka, veliku ulogu treba da odigraju stanovnici BiH, a ona nije nimalo teška.

Njihovo je da otvore vrata popisivačima, saslušaju pitanja i daju svoj odgovor. Tačan odgovor, bez lažnih podataka. Jer netačni podaci, kao što su to mnogi isticali proteklih dana, nikome ne mogu da budu od koristi. Barem ne onima koji žele da se na popisu dođe do stvarnih podataka.

Popisom stanovništva BiH će uspjeti (nadajmo se) da sastavi mozaik koji će biti osnova za iduće strategije, planove i što je najvažnije moći ćemo da komšijama, Evropi i svijetu kažemo koliko nas uopšte i ima.

I tako, popisivači će za nekoliko časova da pokucaju/ pozvone na vrata domaćinstava i stanova širom BiH, a ostalo je sve na onima koji će izdvojiti potrebno vrijeme za njih kako bi oni i obavili svoj posao.

Dosta smo pravili društvo Somaliji na dnu. Vrijeme je za korak naprijed. U budućnost. A popis je prvi korak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana