Popis

Vedrana Kulaga Simić

Popis stanovništva je važna stvar za svaku državu jer je svima jasno da se mora znati koliko ta zemlja ima stanovnika, koliko je pismenih, nepismenih, onih u braku i tome slično.

BiH predugo čeka izlazak popisivača na teren, a cijela priča o popisu bila je prepuna uspona i padova, dok su se za to vrijeme stanovnici ove zemlje, kao i mnogi drugi, pitali koliko ljudi zapravo živi pod nebom BiH i kakva je njihova struktura.

Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova konačno je usvojen početkom ove godine, čime je omogućeno da se počne sa projektom popisa, a pred nadležnim institucijama je da što bolje organizuju rad, planove i da rutinski odrade posao koji je pred njima. 

Spisak neophodnih aktivnosti koje je potrebno odraditi da bi se došlo do kraja poprilično je dug, ali je veoma važno da sve ide kako je i planirano, da se aktivnosti završavaju u predviđenim rokovima, da se na kraju ponovo ne bismo vratili na početak i tako ostali u izolaciji, barem kada je brojčano stanje u pitanju.

Do konačnih rezultata dijeli nas skoro 1.000 dana, a na samom kraju 2015. godine tek ćemo imati pred očima kompletnu sliku BiH i njenog stanovništva. Do tada, popisivači se naoružavaju pitanjima, od kojih će nas većina vjerovatno iznenaditi.

Svi kojima popisivači pokucaju na vrata, ima da se naoružaju strpljenjem, jer nimalo lako neće biti odgovoriti na više od 80 pitanja. Među njima će biti i osnovna kao što su godina rođenja, da li smo i koliko pismeni, da li smo udati, oženjeni, samci ili živimo u vanbračnoj zajednici. Pitaće nas kolike su kuhinje, kakva su kupatila, a sve to da bi se znalo ko smo i kakvi da bismo, barem u tome, stigli komšije.

Zemlje regiona imaju već određene podatke o stanovništvu koje živi pod njihovim nebom, a BiH tek hvata zalet ka tom cilju, koji su dugo kočili oni koji su bili zakovani u 1991. godini i kojima su rezultata tadašnjeg popisa i dan-danas puna usta.

Kada dočekamo tu 2015. godinu i saznamo koliko nas ima, niko više neće moći da se brojčano nadjačava sa bilo kim, i to neosnovano.

Na kraju, mora nam svima biti jasno koliki značaj u sebi nosi popis i zato: stanovnici, odgovarajte jasno; popisivači, pišite čitko!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana