"Popis" u Agenciji

Vedrana Kulaga Simić

BiH je specifična zemlja u kojoj se, nažalost, iz dana u dan vidi da izuzeci postaju pravila.

Kršenje zakona, netransparentno zapošljavanje te politička prepucavanja, samo su neke od stvari koje svaki dan izlaze na vidjelo, a svakodnevicu uzdrmaju i podaci u vezi sa onima u čijim rukama je, na neki način, djelić sudbine svih nas.

Priča o popisu stanovništva u BiH još nije dobila epilog iako je Agencija za statistiku BiH dala svoje konačne rezultate, ali sa kojima RS, odnosno jedan dio ove zemlje, nije saglasna.

Spisak razloga za to je poduži, a na površinu izlaze i drugi problemi kojima bi trebalo da se pozabave oni na čelnim pozicijama u BiH, a tiču se, opet, Agencije za statistiku.

Podaci o broju zaposlenih i njihovoj nacionalnoj strukturi pokazali su da su ustavne odredbe još jednom zanemarene i da unutar zidina u mnogim institucijama ima onih koji rade po svom nahođenju, bez obzira na pisana pravila i propise.

Konkretno, kada je riječ o Agenciji, u toj posljednjih mjeseci puno pominjanoj instituciji, od ukupno 117 zaposlenih manje od 30 je sa teritorije Srpske. Onih koji se izjašnjavaju kao Srbi je manje od 30 odsto.

Procenti pokazuju da su Bošnjaci uzurpirali čak više od 50 odsto rukovodećih fotelja na uštrb Srba. To je samo jedan od pokazatelja kako funkcioniše BiH i kako se dijeli ono što je formirano na zajedničkom nivou, a i kako se sve, očigledno, oslikalo na same rezultate popisa stanovništva koje je ova zemlja predugo čekala. Predugo da bi ovakve dobila.

Konačni rezultati popisa stanovništva u BiH pokazali su iskrivljenu sliku od koje, kako se čini, pretjerane koristi neće imati ni oni koji su ih progurali u javnost mimo svih pravila i standarda.

To će se svakako pokazati u danima i mjesecima koji su pred nama i, nažalost, pokazaće se da će rezultati popisa u nekim situacijama predstavljati prepreku, a ne pomoć.

Jedan od krivaca za to je svakako raspodjela moći u samoj toj instituciji, odnosno Agenciji za statistiku BiH u čijim je rukama najveća odgovornost za ono što se desilo i ono što će se tek dešavati.

Popis je pokazao da su Srbi u FBiH svedeni gotovo na nivo statističke greške, a ni "popis" u Agenciji za statistiku ne pokazuje mnogo bolje podatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana